Image thumbnail

Trending topic 1: Aziatisch koken

HomeUncategorizedTrending topic 1: Aziatisch koken

Trending topic 1: Aziatisch koken

In mijn vorige blog heb ik al even gesproken over een aantal trends op voedingsgebied. Een daarvan was dat er meer Aziatische gerechten op het menu zullen komen. Dat die trend al een tijdje gaande is, bewijzen de foto’s op instagram van springrolls, pad thai en clam chowder. Je zou bijna denken dat de Aziatische keuken alleen maar uit deze gerechten bestaat.

Natuurlijk is dat niet waar, maar zijn we gewoon nog niet zo gewend aan de Aziatische ingrediënten en smaakcombinaties. Terwijl het meestal geen hele ingewikkelde gerechten zijn en het zijn heel vaak ook nog eens gerechten waar je naar hartenlust mee kunt variëren. Als je als voorbeeld kijkt naar springrolls: de basis is een rijstvel, bijna overal verkrijgbaar inmiddels, en daarin kun je allerlei rauwe of gewokte groenten in doen en je dipt het een zelf gemaakt sausje. Je kunt dit dus altijd zo maken dat jij het lekker vindt! Bovendien is het nog eens supergezond vanwege alle groenten die je erin stopt!

Ondanks dat ik nog nooit een reis in die richting heb gemaakt, vind ik de Aziatische keuken heerlijk. Er wordt vaak gekookt met verse ingrediënten en het is heel vaak al vleesloos en vaak ook al glutenvrij! De perfecte combi dus! Afgelopen week at ik bij Dophert, een vegan eettentje in Amsterdam en daar aten mijn tafelgenoten Banh Xeo. Het zag er heerlijk uit en zo smaakte het ook, volgens de trotse eigenaresses van dit gerecht. Thuis ben ik meteen op zoek gegaan naar allerlei recepten en gelukkig had ik alles in huis om het te maken. Omdat het zo lekker was, deel ik het recept hier met jullie!

banh xeo

Banh Xeo

voor de pannenkoekjes:

  • 3/4 cup rijstmeel
  • 2/3 cup kokosmelk
  • 1/4 cup water
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel curcuma
  • 2 eetlepels olie

Voor de vulling:

  • 1 ui in kleine partjes
  • stukje gember geraspt

en van alledrie de volgende groepen wat:

  • allerlei groenten die je lekker vindt (bloemkool, broccoli, champignons, asperges, witte kool, etc..
  • kiemgroenten (taugé, gemengde sprouts, alfalfa, zonnebloemkiemen, broccolikiemen, etc)
  • bladgroenten (sla, spinazie, veldsla)

voor de saus

  • uitgeperst teentje knoflook
  • 4 eetlepels water
  • 2 eetlepels tamari
  • 1 eetlepel rijststroop
  • 2 eetlepels citroensap
  1. Maak de saus door alle ingrediënten door elkaar te roeren en zet even apart, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  2. Snijd de ui in partjes, de gember fijn en snijd jouw gekozen groenten in niet al te kleine stukken.
  3. Maak het beslag voor de pannenkoekjes door alle ingrediënten door elkaar te roeren tot een beslag.
  4. Roerbak de groenten in een pan en voeg een scheutje van de saus toe aan het einde. Als je taugé gebruikt, roerbak je die aan het einde even mee.
  5. Zet de groenten even apart in een kom en voeg de bladgroenten en eventueel de kiemen toe.
  6. Bak in een schone pan met een lepel kokosolie de pannenkoekjes. Giet wat de beslag in de pan en smeer het met een spatel uit tot pannenkoekdikte. Als de pannenkoek een beetje droog is van boven kun je de groenten erop leggen in de panen de helft van de pannenkoek omslaan. Omdraaien hoeft dus niet, maar kan wel.
  7. Schuif het op een bord en druppel er nog wat saus overheen. Lekker lunchgerecht, of met een kop goedgevulde soep, een hoofdgerecht.