Image thumbnail

Socca of pizza?

HomeUncategorizedSocca of pizza?

Socca of pizza?

Pizza is altijd lekker! En het kan ook een stuk gezonder! En het kan ook glutenvrij! Maar is het dan eigenlijk nog wel een pizza? eeeehhh nee, maar wel heel erg lekker en het lijkt er best wel op, dus het is toch de moeite om te proberen!

DSC_0238

Dit recept is nummer 3 uit de reeks koken uit mijn favoriete kookboeken en het komt uit geweldig groen, van Rebecca Lefler. Ik vind het echt superlekker en vind het bepaald geen straf om de echte pizza te laten staan. Ik bak mijn socca echter wel wat knapperiger dan Rebecca, maar dat kun je dus helemaal zelf weten. Je kunt van dit recept dus 1 dikke socca bakken, die nog wat zacht is van binnen of bakt 2 iets kleinere dunne bodems.

Het hoofdingrediënt is kikkererwtenmeel. Ik zou niet weten wat ik zonder kikkererwtenmeel zou moeten, crackers, socca, scrambled tofu, paneren ik doe van alles met kikkererwtenmeel! Ik kan me voorstellen dat het nog niet bij iedereen in het keukenkastje staat, maar daar ga ik gewoon verandering brengen met dit soort lekkere recepten.

Voor dit recept is het wel de bedoeling dat je het ‘s ochtends klaarmaakt, zodat het beslag steviger wordt. Heb je haast of geen geduld? Wacht dan minimaal een uurtje met het beslag voordat je het gaat gebruiken. Je kunt het natuurlijk ook de avond van tevoren klaarmaken.

Dan nog even een belangrijke tip, dit recept werkt het allerbest met een gietijzeren pan, die je in de oven kunt plaatsen. Ik ben zelf een groot voorstander van gietijzeren pannen want ze gaan een leven lang mee en bevatten geen schadelijke stoffen voor jezelf en het milieu, zoals teflon pannen dat wel doen. Het enige is dat je ze na aankoop moet inbranden. Hier zijn hele goeie filmpjes over op YouTube. De pannen zijn qua aankoopprijs niet heel veel duurder dan een anti aanbak pan van bekende merken. Je zult misschien wel even moeten wennen aan het gewicht van de pan, maar dat is dan weer goed voor je spierballen. Ga eens naar een mooie en goeie kookwinkel en ga ervoor!

Heb je een pan? Mooi, dan kun je nu ook een lekkere socca gaan bakken! Heb je geen pan, dan kun je nu ook een socca gaan bakken, maar gebruik dan een metalen bakblik of ovenschaal.

Socca

  • 130 gram kikkererwtenmeel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 160 ml water
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1/2 theelepel zout
  1. Begin dus minimaal een uur van tevoren met het maken van het beslag. Doe daarvoor het meel, de olie, het water, kruiden en het zout in een kom en mix het met de staafmixer tot een beslag wat iets dikker moet zijn dan pannenkoekenbeslag. Laat het nu minimaal een uur staan.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden
  3. Verhit een flinke eetlepel kokosolie in de pan, de hele bodem moet bedekt zijn met een laagje olie. giet de helft van het beslag erop en strijk het uit met een spatel tot een dunne ronde pannenkoek met en diameter van ongeveer 25 cm.
  4. Zet de pan in de oven en bak hem 8-10 minuten. De randjes mogen al wat goudbruin zijn. Draai de socca dan om en bak hem nog eens 8 -10 minuten totdat ook het een knapperige pizzabodem is.
  5. Haal de pan uit de oven en bestrijk met tomatensaus. En beleg hem met gebakken champignons, rucola, pijnboompitten en edelgistvlokken. Binnenkort zal ik een lekker tomatensaus recept plaatsen!
  6. Je kunt de socca ook besmeren met pesto en beleggen met wat tomaatjes, rucola en pijnboompitten!

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen