Image thumbnail

Proost!

Proost!

Een smoothie is, denk ik, wel het boegbeeld van een gezonde levensstijl tegenwoordig. Dat komt natuurlijk doordat het makkelijk te maken is en omdat je er altijd wel een lekkere smaak aan kunt geven en er gaan alleen maar gezonde dingen in. Niks te klagen zou je zeggen. Maar een paar wetenswaardigheden over smoothies zijn wel op zijn plaats.

DSC_0241

Zijn smoothies dan niet gezond?! Nou het antwoord is: jawel als je ze op de juiste manier maakt en drinkt. Smoothies hebben in mijn ogen niet alleen maar voordelen. Ik zie een smoothie als aanvulling van gezonde maaltijden, niet als vervanging dus! Je zult namelijk een hele grote hoeveelheid smoothies moeten gaan drinken om verzadigd te blijven, is mijn ervaring. Ook zul je meer fruit dan groenten binnenkrijgen, want verhoudingsgewijs zit er vaak veel meer fruit dan groenten in een smoothie. Je krijgt hierdoor veel suikers binnen, wat niet heel erg fijn is voor je darmflora! Wat ook niet erg fijn is, is dat je op een smoothie niet kauwt. Dat is ook niet gek, maar je slaat daarmee wel een een belangrijk deel van het verteringsproces over! Tijdens het kauwen, maak je speeksel aan, waar enzymen in zitten die juist die fruitsuikers al voor een gedeelte verteren. Maar als je niet kauwt… nou je snapt het.

Wat je dus zou kunnen doen is je smoothie even in je mond te laten en erop te kauwen. Je kunt hem dus best wat grover laten. Een beetje grove vezels vinden je darmen ook wel lekker. Het is in ieder geval niet aan te raden om je smoothie snel naar binnen te klokken, je zult dan hoogstwaarschijnlijk last krijgen van een opgeblazen gevoel. Niet echt waar je op zit te wachten na het drinken van een smoothie.

Een voordeel van smoothies is dat je in een keer, behoorlijk wat groenten en fruit binnenkrijgt. Dat is zeker niet verkeerd, maar dat kan ook nog wel eens wat problemen opleveren voor darmen die daar niet aan gewend zijn. Bouw zoiets dus rustig op en ga niet meteen elke dag aan de smoothies! Als je een beginner bent, bouw dan ook de hoeveelheid groenten in een smoothie op, je zult echt aan de smaak van groenten moeten wennen. Geef jezelf daar dan ook de tijd voor!

En wat betreft die groenten, niet elke groente is hiervoor geschikt. Maak gebruik van bladgroenten, deze bevatten geen zetmeel waardoor het wel gecombineerd kan worden met fruit zonder dat je last krijgt een opgeblazen buik. Bladgroenten zijn: boerenkool, spinazie, postelijn, rucola, sla etc.

En nog een kleine tip met grote gevolgen: stop er wat vet in! Een flinke lepel kokosvet, lijnzaadolie, notenpasta, avocado en als je geen vegan bent: volle yoghurt, roomboter of een scheutje room. Je lichaam heeft die vetten nodig voor een goede verwerking van al die vitamines en mineralen. Vergeet dat dus niet!

Om het gemakkelijk te maken, heb ik een schema gemaakt. Uiteraard staat daar niet alles op wat je in een smoothie kan doen, maar wel een heleboel! Voel je dus vrij om geen paardenbloembladeren en misschien juist wel rauwe cacao te gebruiken, dit is alleen een richtlijn! Print hem uit, hang hem op en geniet van je smoothie!

DSC_0224