Image thumbnail

Kleine mensen, grote wensen

HomehapjeKleine mensen, grote wensen

Kleine mensen, grote wensen

De meeste kinderen hebben een grote voorkeur voor zoet, net als volwassenen eigenlijk. Toch wil je als ouder dat ze gezond eten, maar dat smaakt meestal niet zoet. Worteltjes, doperwtjes en komkommer gaan er meestal nog wel in. Het wordt wat anders als er dingen op het menu staan als aubergine, pastinaak of schorseneer. Mijn kinderen vinden dan ook dat ze het heel zwaar hebben met ons als ouders, want ja die laatste 3 staan vaker op het menu dan doperwtjes…

Gelukkig zijn we niet heel moeilijk (vind ik ­čśë )ze krijgen altijd alles apart voorgeschoteld en hoeven er maar 1 hapje van te proeven. Wel hebben we 3 regels:

 • Ze blijven in ieder geval aan tafel tot Mister en Miss Bean klaar zijn
 • Ze mogen niet gaan zeuren/huilen/schreeuwen (dat doen ze namelijk graag als er iets op hun bord ligt waarvan zij denken dat het een moordaanslag is)
 • Ze krijgen een sticker als wij vinden dat ze iets goed geproefd of goed gegeten hebben. Bij 5 stickers, krijgen ze een ijsje┬á(zie verderop) of een koekje

Er zijn een heleboel onderzoeken gedaan naar kinderen en hun eetgedrag, maar wat voor het ene kind geldt, hoeft niet voor het andere kind te gelden. Zo kan het ene kind avontuurlijker zijn ingesteld en daardoor makkelijker geneigd zijn om iets te proeven, terwijl het andere kind het liefst elke avond hetzelfde eet. Vaak weet je zelf het beste hoe je jouw kind kunt aanpakken.

Onthoud dat het volgende wel voor elk kind en elke volwassene geldt:

Nieuwe dingen moet je vaak tien keer geproefd hebben voordat je het echt lekker vindt! Zorg er dus voor dat ze het sowieso proeven ook al hebben ze dat al eerder gedaan!

Maar hoe krijg je nou wat groente of wat gezondere producten in de mond van jouw kind als hij of zij al gewend is aan allerlei lekkers en ongezonds?

Tip 1

Het gaat vaak om de verpakking of het uiterlijk van het product, waarbij kleuren een belangrijke rol spelen! Uit onderzoek is bovendien gebleken dat kinderen een bordje prefereren met 6 kleuren en 7 onderdelen. Volwassen vinden 3 onderdelen voldoende en 3 kleuren voldoende. Dus maak er een vrolijke boel van! Misschien dat dit bordje je kan helpen?

food face foodface_lr1

 

Tip 2

Houd het gezellig aan tafel, beloon bij goed gedrag bijvoorbeeld met een sticker! Als ze niet eten, dan eten ze een keer niet. Als je een toetje eet, geef het toetje evengoed ook al is het bord niet leeg. Zorg er wel voor dat het een gezond toetje is. Denk aan fruit, beetje yoghurt of een zelfgemaakt ijsje!

Tip 3

Houd ze voor de gek! Geef groenten gekke namen, zoals kabouterkooltjes voor spruitjes of sesamstraatbomen voor broccoli. Ook kun je soms groente of fruit aan ze geven zonder dat ze het zelf doorhebben. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie waar je sowieso veel fruit in kwijt kunt maar waar je ook groenten in kunt verstoppen! Bekende verstop plekken zijn natuurlijk spaghettisaus en pizza, maar bij ons gaat het er ook ongemerkt van alles naar binnen als we risotto maken. Je kunt er schorseneer, pastinaak, prei en ui doorheen doen. Als je het raspt of klein snijdt, dan valt het in ieder geval niet op. Die Italianen weten wel hoe ze hun kinderen te eten moeten geven!

Tip 4 

Zorg voor gezonde tussendoortjes! Mijn volgende blog zal daar helemaal over gaan!!!

Tip 5

Leg ook aan kinderen uit waarom bepaalde dingen goed voor je zijn en waarom niet. Ook kinderen willen vaak het belang van iets inzien en zullen dan gemotiveerder zijn om iets te doen. Je hoeft er geen uitgebreide analyse van te maken, maar uitleggen wat voor vitamines ergens inzitten en wat die voor je kunnen doen, kan een enorme drive zijn om iets te eten. (voorbeeld: in boerenkool zit meer vitamine C dan in een sinaasappel en dat je heb je nodig om niet verkouden te worden!) Bovendien geef je je kind daarmee een keuze en zullen ze minder het gevoel hebben dat jij ze iets oplegt. En dat laatste kan vaak een aanleiding zijn om ergens juist niet aan te beginnen!

Maar kinderen blijven kinderen natuurlijk en zullen het liefst snoep, ijs, patat, pizza en pannenkoeken willen eten. Dat kan ook en ook verantwoord! Hieronder een lekker recept voor een smakelijk en gezond ijsje!

DSC_0393

Bananen -zonder room- ijs

voor 2 personen

Begin een dag of 8 uur van te voren met het invriezen van de bananen, ik zorg gewoon dat ik altijd wat bananen in stukjes in de vriezer heb liggen. Ook als je onverwacht of verwacht visite hebt, is dit een lekker toetje, wat je altijd kunt oppimpen met iets wat je nog in huis hebt! Ik heb dit recept voor 2 personen gemaakt, omdat de meeste keukenapparaten het niet aan kunnen om heel veel bevroren producten in een keer te vermalen. Maak het dus in porties!

 • 1/2 theelepel vanille poeder
 • 30 – 50 ml amandelmelk of rijstmelk
 • 2 bananen in stukjes
 1. Snijd de bananen in plakjes, hoeft niet heel dun, en vries ze in.
 2. Haal ze vlak voordat je ijs wilt eten uit de vriezer en stop ze in een kom met het vanille poeder.
 3. Giet er 50 ml melk bij en pureer, totdat het een gladde en redelijk stevige substantie heeft. Blijft het hard en met grote stukken banaan, voeg dan nog wat melk toe, totdat het een goede substantie heeft! Het pureren hoeft meestal maar heel kort!
 4. Garneer met een van de volgende toppings of allemaal!!!! En eet het snel op, want het smelt snel!
 • gekarameliseerde nootjes
 • aardbeien of ander fruit
 • chocola of cacaonibs