Image thumbnail

Home-made

Home-made

Soms zijn er van die dingen die je op zich wel zelf wilt maken, maar dan zijn ze zo makkelijk en goedkoop kant en klaar te koop dat het gewoon onzin lijkt om die moeite te doen. Denk maar aan appeltaartjes, pesto, ragout, etc etc. Tijd, gemak en geld, daar is veel voor te zeggen en ook ik kies er wel eens voor omdat ik gewoonweg geen zin heb om iets zelf te maken. Maar er is wel een heel belangrijk verschil in kant en klaar en zelf maken. En dat is….. de smaak! Zelfgemaakte pesto is niet te vergelijken met die uit een potje, een home made pizza tien keer lekkerder dan een uit een kartonnen pakje en ook hummus kun je veel beter zelf maken.

zelfgemaakte notenmelk

Afgelopen week besloot ik om zelf notenmelk te gaan maken. Het leek me altijd moeilijk en tijdrovend en het voordeel ervan kon ik zo 1,2,3 niet bedenken. Totdat ik het gemaakt had. Ik was het belangrijkste vergeten: De Smaak. Man o man wat was dat lekker, zelfgemaakte notenmelk. Romig en zoet, bijna een soort chocolade melk. Niet te vergelijken met het soms waterige spul uit een pakje. En het was veel makkelijker dan ik dacht. Echt voordeliger zal het niet zijn, aangezien biologische noten nou niet echt goedkoop zijn, maar als je eens echt iets lekkers in je kopje thee of desnoods koffie wilt schenken of als je chocolademelk wilt maken of als je zin hebt in iets anders dan water, probeer dit dan zeker!!!

Uiteraard kun je de noten nemen die jij het lekkerst vindt. Ik heb gemengde ongebrande noten gebruikt, maar alleen amandelen of hazelnoten lijken mij ook erg lekker! Wat je ook nog nodig hebt is een blender en een kaasdoek of een theedoek waar je de melk doorheen kunt laten lekken. Ik gebruikte een hydrofielluier die ik uitkook in een grote pan. Zo zitten er geen nare wasmiddelsmaakjes aan en hij is dunner dan een theedoek waardoor het makkelijker uitlekt!

1 kop = een kopje of beker waar 250 ml water in kan.

Homemade notenmelk

 • 1 kop ongebrande noten
 • 3 1/2 kop water
 • 2 medjoul dadels of verse dadels
 • 1/2 theelepel vanillepoeder
 • een ieniemienie beetje zout
 1. Ontpit de dadels en gooi alles in de blender
 2. Mix tot het een geheel is op hoge snelheid. Ik mixte wel een minuut of 3.
 3. Span de theedoek boven een kom en giet de notenmix erop. Knijp de doek dicht en wring er zoveel mogelijk vocht uit.
 4. Klaar! Bewaar de pulp en gebruik het in crackers, muffins of smoothies. Je schijnt het zelfs in te kunnen vriezen of te kunnen drogen, zodat je notenmeel hebt. Maar dat staat nog op mijn to do list!
 5. Je kunt de melk in de koelkast bewaren voor ongeveer 3 dagen. Ik drink het het liefst op kamertemperatuur, maar koud kan natuurlijk ook. Of warm in chaithee, mmmm.
 6. Bak er een lekker koekje bij en geniet ervan!