Image thumbnail

Happy new trends!

HomeUncategorizedHappy new trends!

Happy new trends!

Nu het nieuwe jaar begonnen is, heb ik ook een leuk voornemen! De trends van het aankomende jaar omzetten in recepten! Maar eerst zet ik ze eens even op een rijtje. Uiteraard bezit ik geen glazen bol, maar baseer ik het op allerhande blogs, nieuwsberichten, onderzoeken en mijn altijd uitstekende intuïtie. En het is natuurlijk ook leuk om volgend jaar eens te kijken wat er van uitgekomen is! Nou hier komt mijn top 10! Met de komende blogs lekkere recepten gebaseerd op deze top 10!

  1. Meer nadruk op gezondheid in restaurants. Door meer groenten te gebruiken, gezonde sapjes aan te bieden, maar ook minder vlees. En gezond fastfood!!! Er wordt zelfs ergens geschreven dat plantaardige voeding het helemaal gaat worden, hoera!!!! (Zal wel geen wetenschappelijk onderzoek zijn geweest, maar ook een gevalletje intuïtie, haha) Het komt erop neer dat je gezondere keuzes kunt gaan maken buitenshuis. Blijf natuurlijk wel alert, fabrikanten (en restaurants) kunnen je van alles wijsmaken!
  2. Zeewier als voedingsmiddel. Nu is het nog wat onbekend, behalve de norivellen voor de sushi. Maar dit jaar gaan wel massaal aan de kelp noodles, dulse en wakame! Het is gezond en makkelijk te kweken zonder echte negatieve bij-gevolgen. (wat natuurlijk nog te bezien valt als er echt veel vraag naar gaat komen…)
  3. De Aziatische keuken en de Mexicaanse keukens worden steeds populairder. Denk nu niet aan de Chinese restaurants of all you can eat wok restaurants of aan de burrito’s van Knorr, maar aan springrolls uit een foodtruck op een festival of huisgemaakte authentieke mexicaanse gerechtjes als soft shell taco’s (dat noem je dus geen tortilla meer 😉 ) met verse peper, koriander en allerlei verse groenten!
  4. Vroeger was een methode om groenten en fruit langer te kunnen bewaren, nu gaat het meer om de gezonde bacteriën, maar hoe dan ook: Fermenteren wordt het helemaal! Benieuwd waarom en hoe je dat dan doet? Binnenkort zal ik er een uitgebreid blog aan wijden!
  5. Het ontbijt krijgt een nieuwe status. Niet alleen dat er wordt ontbeten, maar ook de vorm ervan wordt belangrijker. Geen snel croissantje onderweg meer. Maar ontbijten met groenten, warm of koud en een smoothie-bowl gaan het helemaal worden, let maar op!
  6. We gaan meer gebruik maken van lokale producten, we willen weten waar ons eten vandaan komt en dat er goed voor gezorgd is. Dat kan door een eigen moestuin te starten, maar ook zal er meer gebruik worden gemaakt van alternatieven voor de supermarkt. In de vorm van het laten bezorgen van een krat, fietsroutes voor lokale producten, kleine pop-upstores met allerlei lokale producten etc.
  7. Dit is en trend waarvan ik hoop dat we daar dit jaar echt grote stappen in gaan maken: minder voedsel verspillen. Kliekjesdag in ere herstellen is daar een voorbeeld van, maar ook supermarkten en groothandels zullen worden betrokken in initiatieven die het weggooien van producten moet gaan voorkomen. Nu is dit vaak alleen nog maar in grote steden, maar ik hoop dat dit zich uitbreidt!
  8. De verpakking van ons eten ligt ook onder loep. Er zijn nu een paar verpakkingsvrije winkels in Nederland en Belgie en Ekoplaza heeft ook een aantal vestigingen met een verpakkingsvrij gedeelte. Nu vanaf 1 januari geen plastic tasjes meer mogen worden meegegeven, lijkt dit mij een logische tweede stap! Koop minder in plastic verpakt spul!
  9. Sharing is ook zo’n nieuwe kreet in voedselland. Het betekent natuurlijk gewoon ‘delen’ en het kan op 2 manieren worden opgevat. Namelijk het delen van allerlei kleine gerechtjes in een restaurant, maar ook het delen van maaltijden in jouw omgeving. Jij kookt en jouw buren halen het af en zo wissel je het af, of zij doen een ander soort klusje voor jou. Of je laat weten dat je nog een heleboel boerenkool in jouw moestuintje hebt staan en je ruilt voor iets wat jij nodig hebt. Het gaat dus om ruilen, delen, samen eten.
  10. Sauzen en smaakmakers krijgen een belangrijkere rol in gerechten en in restaurants. Is dit een gezonde ontwikkeling? Het kan natuurlijk wel, als ze gemaakt gaan worden zonder vreemde toevoegingen. Het zelf maken van sauzen en dressings is trouwens ook vaak veel gezonder en smaakvoller. Laten we hopen dat we daar een heleboel lekkere recepten van gaan zien dit jaar!

Ik krijg hier altijd weer een heleboel inspiratie van! Als het aan mij lag, stonden er nu honderden potjes te fermenteren op mijn aanrecht. En sta ik met een heerlijke vleesloze springroll in mijn hand, waarin ik allerlei groenten heb gestopt en waar ik een eigen gemaakt sausje overheen gooi. Natuurlijk heb ik er ook wat gemaakt voor mijn huisgenoten en komen de groenten uit mijn eigen moestuin. Je snapt het: ik ben een sucker voor food trends…..

Heb jij daar ook zin in? Mijn volgende blog zal 1 van deze foodtrends omzetten in een heerlijk gerecht! Voor nu nog 1 laatste trend: Groenten als onderdeel van je outfit. Maak ook zo’n leuke foto en tag de uitkijkpost of Miss Bean op facebook. Maak je de leukste foto? Dan mag je gratis naar de workshop gezonde voeding de basis!

miss bean uitkijkpost