Image thumbnail

Gezond eten = gezond blijven?

HomeUncategorizedGezond eten = gezond blijven?

Gezond eten = gezond blijven?

Het is erg grappig te ontdekken dat, zodra mensen horen dat ik een blog heb over gezonde en diervrije voeding, de meeste mensen zich meteen gaan verantwoorden over hun eigen voedingspatroon. Zoals: ‘Ja ik eet ook heel gezond’ of ‘dat is toch allemaal een hype dat gezonde eten, als je maar gewoon eet, blijf je ook gewoon gezond.’ Ook worden er meteen allerlei conclusies getrokken. Zoals: ‘nou dan zul je wel een saai leven hebben’ of dat ik vast niet met mensen om wil gaan die niet zo leven als ik?!?

Dat laatste wil ik dan ook graag meteen even kort toelichten: Ik gun iedereen een gezond en fit leven en hoe je dat doet, mag je van mij helemaal zelf weten! Ik ben ervan overtuigd dat er geen 1 voedings/leefpatroon bestaat dat voor iedereen goed is. Elk lichaam is uniek en we gaan er allemaal op onze eigen manier mee om. Wel geloof ik dat er een aantal punten die voor iedereen goed zouden zijn: Veel verse groenten en fruit, voldoende lichaamsbeweging, zonlicht, matig vlees/visconsumptie, voldoende ontspanning. Er zijn miljoenen manieren om deze punten toe te passen in jouw leven. Zoek, als je dat wilt, uit wat bij jou past en accepteer dat wat goed is voor jou, niet altijd goed is voor de ander en andersom!

Maar wat mij het meeste opvalt is dat mensen ervan uitgaan dat ik gezond eet uit angst om niet ziek te worden. Vaak krijg ik een opsomming van mensen uit hun omgeving die allemaal heel gezond leefden (volgens de persoon die het vertelt), maar die allemaal ziek zijn of dood. Waarmee deze persoon dus wil zeggen dat je maar beter gewoon alles kunt eten wat los en vast zit, want gezond eten is toch geen garantie dat je niet dodelijk ziek wordt.

Natuurlijk zou ik graag een lang en gezond leven willen hebben, maar daar is geen garantie voor te krijgen in de vorm van gezond eten. Je kunt er denk ik wel een eind mee komen denk ik, maar er is veel meer voor nodig: geen stress, een gezonde maatschappij (denk bijv. aan uitlaatgassen en pesticiden, maar ook aan vrede en goede economische omstandigheden), vrienden, ontspanning, lichaamsbeweging etc.

Wat is voor mij dan de hoofdreden om zo te leven als ik leef? Ik wil me graag nu gezond en fit voelen zowel lichamelijk als geestelijk en daarom eet ik veel groenten en fruit, geen vlees of vis, doe aan lichaamsbeweging en zorg voor voldoende ontspanning (althans dat probeer ik, ook mij lukt het niet altijd). Ik doe dit dus uit liefde voor mijn lichaam, dat goed voor mij zorgt, als ik er goed voor zorg! Bovendien zorg ik daardoor ook beter voor heel veel andere dingen zoals de dieren en het milieu. Dus conclusie: Ik zorg nu graag goed voor mezelf, voor anderen, voor de wereld, zodat ik daarmee ook de toekomst op mijn eigen kleine manier positief kan beïnvloeden en zodat ik me nu gezond en fit voel. Ik heb niet de illusie dat ik nooit ziek zal worden en ik weet zeker dat ook ik ooit doodga, maar zolang ik leef voel ik me graag gelukkig en fit!

Sommige mensen vinden mijn manier een beetje gek, en misschien is dat ook wel zo, maar ja daar hou ik nou eenmaal van: een beetje gek. Hieronder dan ook een beetje een gek recept: Gegrilde andijvie met walnoten gedroogde tomatensaus. Neem echt een keer de moeite om het te proberen! Eet het lekker met zoete aardappel uit de oven, polenta, aardappelsalade, wat jij wilt!

andijzie

Gegrilde andijvie

Voor dit recept is een grillpan noodzakelijk, in de oven wordt het niet hetzelfde! een kop is een beker of glas met een inhoud van 250 ml.

Voor 2 personen:

 • 2 kroppen andijvie
 • olijfolie
 • balsamico azijn
 • zout
 • 1 kop walnoten
 • 1/2 kop gedroogde tomaten
 • 40 ml olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels balsamico zijn
 • beetje zout
 • snufje cayennepeper
 • kneepje citroensap
 1. Was de krop andijvie in zijn geheel en droog hem goed. Kerf de andijvie aan de onderkant in 8 stukken(de aanzet van de andijvie). Trek van daaruit de delen los.
 2. Leg de andijvie in een schaal en schenk er olie overheen, zodat alles goed bedekt is met de olie. Sprenkel er ook 3 eetlepels balsamico overheen en wat zout.
 3. Zet de grillpan op het vuur, zonder olie, en verhit hem goed.
 4. Maak, als de grillpan aan het opwarmen is, de saus. Stop alle overgebleven ingrediënten in een keukenmachine en mix het door elkaar. Je kunt zelf bepalen hoe grof je het wilt hebben.
 5. Grill de andijviestukken aan beide kanten ongeveer 1 minuut. Er moeten donkere strepen zichtbaar zijn en de krop is waarschijnlijk ietsje geslonken. Als je ze niet meteen opdient, is het handig om een voorverwarmd bord te gebruiken het op te leggen als je de andere stukken grilt.
 6. Dien de andijvie op met de saus eroverheen. Aan tafel snijd je de aanzet eraf, dat is niet lekker. Je kunt er nog wat rauwe uienringen overheen strooien en pijnboompitten. Neem niet te grote stukken in je mond want het is wel een kauwgerecht!