Image thumbnail

Eet geen dierendag

HomeUncategorizedEet geen dierendag

Eet geen dierendag

Wist je dat het vandaag officieel eet-geen-dieren-dag is? En jij maar denken dat het de dag is waarop je je huisdier zou moeten verwennen…

Ik hoor je nu denken, maar wat ik eet ik dan de hele dag? Geen vlees, vis, kaas, eieren en zuivel: HELP!!! De meeste mensen die ik spreek zeggen het echt niet te kunnen, leven zonder vlees/kaas/eieren (streep door wat niet van toepassing is) Nu is dat natuurlijk een beetje overdreven en bovendien hebben de meesten het ook nog nooit geprobeerd. Maar om jullie toch een beetje te triggeren om dat wel eens te doen, heb ik hier een voorbeeld dagmenu opgesteld met een paar recepten erbij! Leuk toch?

Dagmenu voorbeeld:

Ochtend: overnight oats met peer, vijgen, kaneel, amandelen en hennepzaad

Tussendoor: klein stukje pindakaasschots

Middag: pasta pesto salade met zelfgemaakte courgettipasta en stukjes avocado

Tussendoor: abrikozen blissball met een beker chai latte (notenmelk uiteraard)

Avond: Mijn nieuwe favoriet: Home made Nasi met “kip” in satesaus mmmmm Recept staat hieronder! Dit lijkt heel ingewikkeld, maar is het niet hoor, het zijn vooral veel kruiden!

nasi

Nasi met “kip” in satésaus

Voor het kruidenmengsel:

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel laos (Thaise gember) (verkrijgbaar in de toko, maar het kan ook zonder)
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel korianderzaad gemalen
  • ½ theelepel citroengras gemalen
  • ½ theelepel kurkuma gemalen
  • ½ theelepel komijnzaad gemalen
  • ¼ theelepel kaneel
  • 2 theelepels fijn zeezout
  • 1 middelgrote ui
  • ongeveer 1,5 cm gember
  • 1 teentje knoflook

Voor de nasi:

  • 1/2 witte kool
  • 2 grote wortels
  • 1 ui
  • bakje champignons
  • handje doperwtjes (diepvries is prima)
  • bakje taugé
  • gekookte rijst voor 4 personen (ongeveer 300 gram ongekookt)
  • olijfolie

Voor de “kip” in satésaus

  • kip van de vegetarische slager (echt heel lekker)
  • 120 ml pindakaas (uiteraard Bio)
  • 75 ml water
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1/2 theelepel sambal
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 3 eetlepels tamari
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1/2 theelepel komijn
  • snufje zout
  1. Maak eerst het kruidenmengsel door alle gedroogde kruiden in een kommetje te mengen. Doe dan de ui, knoflook en gember in een keukenmachine en blend tot een pasta, samen met de helft van het kruidenmengsel.
  2. Maak dan de satésaus door alle ingrediënten in een keukenmachine te mengen tot een saus.
  3. Snijd alle groenten in kleine stukjes en bak ze aan (behalve de taugé) in de olijfolie totdat ze zachter worden, voeg dan de kruidenpasta toe en bak het even aan. Zodra het begint te geuren voeg je ook de gekookte rijst toe en je verwarmt dit goed.
  4. Bak in een ander pannetje even kort de kip aan met een eetlepel van de nasi-kruiden en verwarm op het laatst de satésaus even mee.
  5. Doe de nasi op een bord, leg er wat kip in satésaus naast en eet smakelijk! Of doe de kip door de nasi en de satesaus ernaast, ook lekker!
  6. Je kunt er eventueel wat cassavekroepoek bij serveren en wat gebakken uitjes! Eet smakelijk!