Image thumbnail

Blije biet ontbijt

HomeontbijtBlije biet ontbijt

Blije biet ontbijt

Bieten zijn goedkoop, makkelijk biologisch te krijgen en supergezond! Ze barsten van de vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stofjes in planten die geneeskrachtige uitwerking zouden hebben) Er wordt zelfs beweerd dat er in Rusland in bepaalde gebieden zoveel 100-jarigen wonen omdat daar zoveel bietensoep wordt gegeten! Of het echt waar is, is nog nooit onderzocht.

Wat wel onderzocht is, is dat het drinken van een halve liter bietensap goed helpt tegen een hoge bloeddruk. Daarom kan het ook lekker zijn om voor het sporten, bietensap te drinken. je houdt het dan langer uit! Zelf doe ik dit altijd en ik denk dat dit me helpt om überhaupt te kunnen rennen (mensen die mij langer kennen, zullen wel verbaasd zijn dat ik ren, gezien mijn ‘sportieve’ prestaties uit het verleden)

Nou houd ik eigenlijk niet zo van bietjes… Dat stamt ook uit het verleden. Een traumatische ervaring in mijn vroege jeugd zorgde ervoor dat bietjes jarenlang niet in mijn boodschappenkarretje terecht kwamen. Het was de dag dat mijn zusje geboren werd. Aangezien ik het prima naar mijn zin had met mijn ouders, hoefde ik er helemaal geen zusje bij! Bovendien hadden ze dat best even kunnen overleggen, vond ik. Als klap op de vuurpijl had mijn moeder mij het idee gegeven dat het krijgen van een kind het ergste was, wat je kon overkomen, en de overlevingskansen waren zeer klein, dus echt te springen stond ik niet. Het feit dat ik mijn moeder zou gaan verliezen en er een zusje bij zou krijgen, stemde mij niet echt blij. Toen mijn moeder dan ook aankondigde dat mijn zusje vandaag geboren zou worden, ben ik de deur uit gerend naar de buurvrouw om daar de rest van mijn leven door te brengen. Alleen aten ze daar…… Bietjes. Het ergste wat ik me zou kunnen indenken als 4 jarige! Toch maar terug gerend naar huis waar mijn oma gelukkig macaroni had! Ik heb die dag dus overleefd (ternauwernood dat wel) Maar je zou denken dat mijn moeder mij daarom geen bietjes meer zou voorschotelen, alleen deed ze dat soms zelfs wel twee keer per week! De biet en ik waren geen vrienden!

(kleine voetnoot, inmiddels heb ik toch een goede band op kunnen bouwen met mijn lieve zusje, ondanks mijn nogal negatieve houding)

Tegenwoordig eet ik best wel regelmatig bietjes, in salade, sapjes, hummus en zelfs door mijn ontbijt! Dat laatste vinden sommige mensen dan best wel gek, maar hé, het is een beetje vreemd maar wel lekker. (kennen jullie m nog? Slecht drankje, leuke slogan!) De kleur pept me ‘s ochtends al op en die vitamientjes maken het helemaal af! Probeer het eens!

DSC_0758

Blije Bietjesontbijt

Let op! Begin de avond van tevoren met het weken van de havermout en hazelnoten.

 • 1 handje havervlokken
 • 1 banaan
 • 1/2 kop amandelmelk
 • handje hazelnoten
 • 1 middelgrote biet, rauw
 • fruit voor erbij
 • hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, cacao nibs voor eroverheen
 1. Prak de banaan met de havervlokken en giet er de amandelmelk overheen totdat het net onder staat, je kunt iets meer of minder nodig hebben. Zet afgedekt in de koelkast.
 2. Zet de hazelnoten in een bakje met water afgedekt op het aanrecht.
 3. Snijd biet in stukjes en stop samen met de havervlokkenpap en de afgespoelde hazelnoten in de blender. Laat hem draaien tot het een papachtige substantie heeft. Ik vind het lekker als het nog wat grof is, maar dat vindt niet iedereen!
 4. Snijd fruit in stukjes en strooi dat eroverheen samen met de zaadjes die je lekker vindt. ik houd van sinaasappel en blauwe bessen, maar je kunt ook wat sinaasappelsap mee blenden en garneren met ander fruit. Ook een stukje gember erin kan lekker zijn! Varieer gewoon! Niets is fout en alles mag! Veel plezier!