rode bieten, oranje wortel en groene linzen salade

Kleur in je maaltijden zorgt er niet alleen voor dat het mooi is om naar te kijken, maar je krijgt met veel verschillende kleuren ook automatisch veel verschillende vitamines binnen! Woehoe! Een salade is een makkelijk gerecht om lekker veel kleur in te brengen natuurlijk en aangezien het nog steeds januari is, dacht ik dat je nog wel wat gezonde inspiratie zou kunnen gebruiken.

Niet alle recepten verzin ik zelf (mijn hobby is het lezen van kookboeken) en deze is dan ook gedeeltelijk overgenomen uit het boek Salad Samurai van Terry Hope Romero, wat ik echt een fantastisch boek vind. Mocht je meer plantaardige salades willen maken, koop m gewoon. Daar krijg je geen spijt van! Het is geen 1 op 1 kopie. Er zitten een paar kleine aanpassingen in de dressing, en ik heb wat meer wortel en ui toegevoegd dan in het oorspronkelijke recept.

Back to business… De salade. Ik heb jullie wel eens verteld dat ik eigenlijk geen bietenfan ben, maar intussen loopt mijn blog over van de bietenrecepten. Je ziet dat ik mijn mening dus flink heb bijgesteld wat bieten betreft! De smaak van bietjes uit de oven is echt heel anders dan die van gekookte bietjes en ik raad het je zeker aan om eens te proberen, zelfs als je bietenangst hebt. Deze salade is een goed recept om het eens mee te proberen. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediënten lijst, het is weinig snijwerk en vooral een kwestie van door elkaar gooien! Je kunt het! Succes!

biet en linzen

Linzensalade met tahindressing

Voor 4 personen

  • 400 gram gare linzen
  • 2 wortels
  • 2 grote bieten
  • 1 rode ui
  • 2 grote bieten
  • 2 handen spinazie

Voor de vinaigrette

  • Sap van 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1 cm gember, geraspt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ¾ theelepel zout
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel cayennepeper

Voor de sesamdressing

  • 120 ml tahin
  • 90 ml water
  • 40 ml sinaasappelsap
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • ½ theelepel zout
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de biet en snijd in partjes. Bestrooi met zout en olijfolie en rooster ze 30 minuten in de oven.
  3. Snijd de wortel in kleine blokjes en snipper de ui.
  4. Was de spinazie en doe ze in de kom met de linzen, ui en wortel.
  5. Meng in een andere kom alle ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar.
  6. Giet de vinaigrette door de linzen en laat het even marineren terwijl je de dressing maakt.
  7. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine en laat draaien tot het gemengd is.
  8. Serveer de dressing en salade apart van elkaar zodat iedereen het kan toevoegen in de gewenste hoeveelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *