carobe bon bons

Chocolade zonder chocolade… zo zou ik het omschrijven als iemand aan mij vraagt wat carobe eigenlijk is. Aangezien ik van rauwe cacao, ondanks dat het heel gezond is, vaak last krijg van mijn hoofd, maar wel ontzettend graag chocolade eet, ben ik carobe tegen het lijf gelopen. Oke, de smaak is niet precies gelijk, maar wel heel erg. En voor mij is het een goede vervanger, dus misschien ook wel voor jou! Het recept is geïnspireerd op een recept van Amber Albarda, maar die gebruikte cacao en da wilde ik dus niet….

Ik laat je niet langer in spanning hier komt een recept voor chocola zonder chocola…

Carobe bonbons

  • 2 middelgrote banaan
  • 1 grote en volle el rauwe carobepoeder
  • 4 el kokosolie
  • 3 el rijststroop
  • 120 gram amandelpasta
  • snufje vanille poeder
  1. Blend alles door elkaar.
  2. Giet in een met bakpapier beklede vorm en zet het ong 3 uur in de vriezer.
  3. Snijd het in stukjes, laat ze heel even op kamertemperatuur komen en eet ze lekker op!

Hummus

Al eerder schreef ik een week lang over pesto (al had ik dat misschien wel een jaar kunnen doen) en dat inspireerde velen van jullie om het ook eens zelf te maken. Dat bleek veel makkelijker dan gedacht en het was ook nog eens veel lekkerder. Dat waren in ieder geval de reacties die ik daarop kreeg. Ik denk dat iedereen die het een keer gemaakt heeft, nooit meer een potje heeft gekocht bij de supermarkt. En omdat hummus net zo makkelijk te maken is en ook 1000 keer lekkerder (ik overdrijf niet), geef ik jullie hier een ultiem hummus recept!

Wil je een echt originele hummus, gebruik dan geweekte en gekookte bonen en wrijf de velletjes eraf. Dat is alleen wel wat minder makkelijk natuurlijk. 😉

Hummus

(op foto links bovenaan)
  • 1 potje kikkererwten
  • ½ theelepel baking soda
  • 130 gram tahin
  • 2 el citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • 150 ml water (gebruik wat meer als het erg dik blijft)
  • 2 eetlepels sesamolie
  • Zout
  1. Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon onder de kraam totdat het niet meer schuimt.
  2. Gooi alle droge ingrediënten in een keukenmachine en voeg de vochtige ingrediënten een voor een toe.
  3. Laat lekker lang draaien voor een extra glad resultaat.

Snijd wat wortel, komkommer, bleekselderij, tomaatjes, pastinaak of zelfs knolselderij in reepjes en zet het feestelijk in een glas. Dippen en eten maar!

Witlof with Love

Ja ik weet het de titel is echt goedkoop… Maar laat je er niet door weerhouden om dit makkelijke en heel gezonde recept te maken. Witlof heeft (net als bijna alle groenten) geneeskrachtige werkingen. In dit geval is het gunstig bij het ontgiften en heeft het een laxerende werking.

In combinatie met allerlei fruit en noten, krijg je dus een heleboel gezondheid op je bordje! Precies wat je nodig hebt als lunch of licht avondmaal!

 

Witlof fruitsalade

Voor 1 persoon

  • 2 stronkjes witlof
  • Wat extra sla zoals kropsla
  • 1 schijf ananas
  • 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine banaan
  • Klein handje rozijnen
  • Handje walnoten
  • 1 eetlepel mayonaise (optioneel)
  • 1 eetlepel (kokos)yoghurt
  • Zout en peper
  • Wat kikkererwten
  1. Snijd de witlof in dunne reepjes en verwijder de kern, deze kan erg bitter zijn en dus niet zo smakelijk in de salade. Doe ze meteen in een kom.
  2. Snipper de ui en rasp de wortel en voeg ze bij de witlof
  3. Snijd de appel en ananas in kleine blokjes en de banaan in plakjes en doe ze meteen in de kom.
  4. Snijd de sinaasappel in partjes en knijp het restje sap boven de kom uit.
  5. Hak de walnoten in kleine stukjes en voeg ze samen met de rozijnen in de kom.
  6. Maak een dressing van de mayonaise en yoghurt en roer dit samen met de kikkererwten door de salade.
  7. Breng op smaak met zout en peper (cayennepeper is ook erg lekker hierbij).

O MY PIE!

Sommige taarten zijn zo lekker, dat je bijna niet kunt geloven dat het zonder geraffineerde suiker en dierlijke producten gemaakt is. En deze taart is daar zo een van! Bovendien is hij zowel warm als koud lekker, kan hij als dessert met bananenijs of je serveert hem gewoon bij de thee. Je bent nu vast wel nieuwsgierig wat voor een taart het is… Kijk voor het antwoord maar snel hieronder!

Pruimentaart

  • 8 pruimen
  • 100 gram dadels ontpit
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 druppels amandel extract
  • 75 gram boekweitmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosolie
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Halveer de pruimen en leg ze met het snijdvlak naar beneden in de vorm.
  3. Maal de dadels met de amandelmeel en amandelextract tot een stevig mengsel.
  4. Druk dit mengsel op de pruimen.
  5. Meng alle overige ingredienten in een kom tot een kruimelig mengsel. Strooi dit over het dadelmengsel en druk stevig aan.
  6. Plaats 35 minuten in de oven. Warm heerlijk, maar koud ook!

 

Oranje boven

Het meest Hollandse feestje staat weer voor de deur: Koningsdag! Voorheen verkocht ik op deze dag steevast tompoezen, maar dat hoeft nu niet meer. Dus ga ik helemaal los dit jaar met heerlijke oranje taartjes die ook nog eens niet ongezond zijn! De koning zal trots op me zijn…

Maar mocht je tijd en zin hebben om zelf aan de slag te gaan, dan kan dat ook, want het recept van mijn meest populaire oranjetaartje deel ik vandaag met jullie. Zie het maar als verjaardagscadeautje!

DSC_0132

Kruidig pompoentaartje

Voor de bodem

  • 140 gram dadels
  • 150 gram havermout
  • 100 gram noten naar wens
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel
  • 3 flinke eetlepels kokosolie (hoeft niet gesmolten)

Voor de vulling

  • 1 kop rauwe cashewnoten geweekt
  • 1 kop gaar vruchtvlees van een pompoen
  • 175 ml ahornsiroop
  • 125 ml kokosolie
  • 2 theelepels vanille extract
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel speculaaskruiden

Voor de garnering

  • Gemalen nootjes
  • 1 blikje kokosmelk in de koelkast
  • ¼ theelepel vanille
  • 1 eetlepel rijststroop of honing
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vlaaivorm met bakpapier.
  2. Als je gedroogde dadels hebt, week ze dan in wat warm water en knijp ze goed uit.
  3. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot losse kruimels.
  4. Spreid ze uit over de bodem en druk aan zodat j een mooie bodem krijgt met opstaand randje
  5. Bak de bodem 10 – 15 minuten zodat hij goudbruin wordt.
  6. Mix dan in een blender de ingrediënten voor de vulling tot een gladde pasta, afhankelijk van jouw blender, kan dit wel even duren. Mocht het moeizaam gaan, kun je een eetlepel amandelmelk toevoegen.
  7. Spreid de vulling over de bodem en zet in de vriezer, voor ongeveer 5-6 uur of een hele nacht. Haal hem een uur tot 3 kwartier van tevoren uit de vriezer en eet hem nog een beetje koud.
  8. Maak dan van het gestolde kokosmelk, de vanille en de rijststroop een soort slagroom en decoreer de taart ermee. Strooi nog wat nootjes over de taart heen en hij is klaar om opgegeten te worden!

Appeltaart zoals je grootmoeder hem nooit maakte…

Appeltaart heeft een vertrouwd oud-hollands gevoel. Net als blokjes kaas en leverworst op een verjaardag. Bovendien kent iedereen de smaak van appeltaart en is het dan extra moeilijk om er een glutenvrij, suikervrij en vegan exemplaar van te maken. En het liefst maak ik m zo dat niemand door heeft dat het er zo een is. Dus ging ik gisteravond aan de slag en liet ik vanochtend aan mijn meesterproever het exemplaar proeven…. Vol spanning wachtte ik af, want meestal is er wel commentaar, maar dit keer kwam er niks! Hij zei zelfs dat dit precies een appeltaart is zoals hij het het liefst eet!!!! Gelukt dus!

Tsja en dan moet ik m wel delen natuurlijk…

appeltaart

Appeltaart

  • 150 gram rijstmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels arrowroot
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 225 gram gesmolten kokosolie
  • 200 gram kokosbloesemsuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • snufje vanille
  • 3 eetlepels amandelmelk
  • 5 appels in blokjes
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • rasp van 1 citroen
  • handje rozijnen
  1. Bekleed een springvorm van 22-24 cm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de melen, kokosbloesemsuiker, arrowroot, bakpoeder, zout en vanille in een kom door elkaar.
  3. Voeg de olie en amandelmelk toe en kneed tot een bal. Zet het even weg in de koelkast.
  4. Schil ondertussen de appel in blokjes en week de rozijnen in wat warm water.
  5. Meng de appel met de rozijnen, kaneel, suiker en citroensap en zet ook even weg, zodat de smaken in kunnen trekken.
  6. Rol het 2/3 van het deeg uit tot een ronde plak waarmee je de onderkant en zijkanten van de vorm kunt bekleden.
  7. Bestrooi de bodem vervolgens met een beetje havermout en stort dan het appelmengsel erop. Je kunt eventueel nog wat maizena of custard-poeder door het appelmengsel doen zodat het vocht de bodem niet slap maakt.
  8. Maak repen van het overige deeg en leg ze decoratief op de appels voor een ouderwets vlechtpatroon.
  9. Bak in de oven ongeveer 45 minuten. Let goed op de bovenkant, als deze te donker wordt, kun je er wat folie of bakpapier opleggen zodat het niet verbrand.
  10. Je kunt het natuurlijk warm eten met een beetje (bananen) ijs zoals het recept hier, of je laat hem helemaal afkoelen en eet hem als ontbijt, lunch en avondeten 😉 .

Courgetti met avocado roomsaus

Voor dit recept is een spirelli handig en snel, maar je zou het ook kunnen maken met dun gesneden reepjes. De bereidingstijd is dan wel een stukje langer.

Deze week eens een recept met 1 van mijn favoriete keukenproducten: de spirelli. Een klein apparaatje met grootse effecten!
Waarschijnlijk heb je al eens een keer een recept gezien met mooie sliertjes, maar vroeg je je af wat de toegevoegde waarde ervan is om zo’n spirelli voor 1 recept aan te schaffen. Ik beloof je dat als je hem eenmaal in huis hebt, je hem steeds vaker gaat gebruiken. En ik zal ook wat vaker een recept gaan plaatsen met gebruik van de spirelli. Bijvoorbeeld om je kinderen voor de gek te houden en wat courgettislierten door de spaghetti te doen, om eens noedels te maken van zoete aardappel of om een leuk paasnestje te maken van wortel of courgette.
Een leuk hulpmiddel voor als je ongemerkt wat meer groenten wilt binnenkrijgen dus! Kopen kan bij de kookwinkels of via internet.

Dit recept is bovendien erg leuk met pasen als je van de courgetteslierten een nestje draait en van de avocadosaus een quenelle maakt (dat is een manier om een zacht product in een eivorm te presenteren, zie filmpje quenelles maken hier) zet daarvoor de avocadosaus een uurtje in de vriezer. Of je roert de saus erdoorheen en presenteert het met kleine romatomaatjes als ei. Succes gegarandeerd!

FB-Bericht-Gezond-en-Vers- Bianca

Courgetti met avocadoroomsaus

  • 2 grote courgettes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 flinke hand basilicumblaadjes, fijngesneden.
  • 8 tot 10 theelepels citroensap
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 2 rijpe avocado’s
  • Verse peper en zeezout naar smaak
  • Extra toevoegingen: tomaatjes, champignons, gedroogde tomaatjes, kappertjes, doperwtjes, rucola, pijnboompitten etc.
  1. Snijd de courgettes in de spirelli in slierten of met de hand.
  2. Pers de teentjes knoflook en doe ze met alle andere ingrediënten in een blender of mengkom van de staafmixer. Voeg 2 eetlepels water toe. De saus moet glad zijn. Als het te dik is, kun je nog wat water toevoegen.
  3. Doe de courgetteslierten in een schaal en meng met de saus. Garneer met de door jou gekozen ingrediënten.
  4. Dit is niet lang te bewaren, maar wel heel makkelijk en snel te bereiden met alleen maar groenten. Bovendien kun je het ook met gewone of glutenvrije pasta eten.

Worteltjestaart

JAAAAAA het is gelukt een vegan, glutenvrije carrotcake, die nog lekker is ook! Dat experiment heeft zeker een jaar geduurd, maar het resultaat mag er wezen! Zet de oven maar aan!

 

carrotcake

Carrotcake

  • 1 1/2 kop geraspte wortel
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1/2 kop ahornsiroop
  • 3/4 kop amandelmelk
  • 1/3 kop olijfolie
  • snufje vanille
  • 1/2 theelepel appelazijn
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • 3/4 kop boekweitmeel
  • 3/4 kop rijstmeel
  • 2 eetlepels arrowroot
  • 2 theelepels kaneel of koekkruiden
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 kop rozijnen in water geweekt
  • 1/4 kop walnoten, gehakt
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm van 20 cm met bakpapier.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom en de natte ingrediënten in een andere kom.
  3. Spatel vervolgens de natte ingrediënten door de droge tot je een geheel hebt. Voeg dan de walnoten en rozijnen toe.
  4. schep het in de vorm en bak ongeveer 45 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
  5. Laat helemaal afkoelen en besmeer het met glazuur. Ik gebruikte het recept van de chai creme, zonder de chaikruiden.
  6. Dek de paastafel en serveer!

Springrolls

Echte springrolls zijn altijd gevuld met groenten en soms met wat mie, maar toen ik ergens springrolls met fruit voorbij zag komen, vond ik dat veel beter passen. Bovendien zag het er zo supervrolijk uit, dat ik meteen aan de slag ben gegaan om ze ook te maken!

In het originele recept zat plakrijst, maar quinoa is natuurlijk veel gezonder en past wat mij betreft veel beter in een springroll. Gekookt in kokosmelk met wat ahornsiroop is dit ook voor kinderen een leuke traktatie of tussendoortje. Je kunt elk soort fruit gebruiken en je kunt natuurlijk ook verschillende soorten fruit in 1 rolletje doen. De mogelijkheden en variaties zijn eindeloos! Het is even wat werk, maar dan heb je ook wel wat!

springroll fruit2

Fruity springrolls

  • rijstvellen
  • diverse soorten fruit in mooi stukjes gesneden
  • 200 gram quinoa
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
  • 2 el ahornsiroop
  • vanille
  • kokosyogurt
  • munt
  • sinaasappelschil
  1. Kook de quinoa in de kokosmelk met de ahornsiroop en de vanille in 10 minuten gaar. Giet het restje af en laat een beetje afkoelen
  2. Meng intussen de kokosyoghurt, sinaasappelschill en een beetje verse munt door elkaar.
  3. Week de rijstvellen volgens de verpakking en leg op een vochtig werkblad.
  4. Rangschik het fruit in het midden op het rijstvel.
  5. Schep er 1,5 eetlepel van het quinoamengsel op en vouw het vel links en recht dicht.
  6. Rol vervolgens de lange kanten naar elkaar toe, zodat je een rolletje krijgt. Ga zo door tot je ze allemaal hebt.
  7. Dien ze meteen op met het sausje en eet smakelijk!

Chocoladetaart!!!

LET OP DIT RECEPT IS NIET GLUTENVRIJ!!!!

Elke verjaardag wordt er bij ons thuis gevraagd om 1 ding: Chocoladetaart!!! Vooral de oudste boon is er helemaal weg van en vraagt deze ook aan met kerst/pasen/pinksteren/en-elke-andere-mogelijke-feestdag. Omdat dit ook nog eens heel makkelijk en snel te maken is, moest het natuurlijk wel gedeeld worden! Het recept komt gedeeltelijk uit My New Roots van Sarah Britton, dus veel credits naar Sarah, maar hij is dan ook echt goddelijk! (en vegan en geraffineerde suikervrij)

chocolade taart

Chocoladetaart

  • 240 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram cacaopoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 240 ml ahornsiroop
  • 310 ml hazelnootmelk
  • 90 ml kokosolie gesmolten
  • snufje vanillepoeder
  • 1 theelepel appelazijn
  • potje fior di frutta jam aardbeien
  • 2 repen vivani chocolade, au bain marie gesmolten.
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met doorsnede 20 cm met bakpapier.
  2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Meng de natte ingrediënten in een andere kom.
  4. Giet het natte bij het droge mengsel en spatel met een kunststof of houten lepel tot een glad beslag.
  5. Giet het in de bakvorm en zet 55 minuten in de oven.
  6. Laat de cake afkoelen en keer de cake om, de onderkant moet de bovenkant worden.
  7. Snijd horizontaal doormidden en smeer daar royaal de jam op. Bedek het met de andere plak.
  8. Giet de chocolade eroverheen en laat dat stollen.
  9. Snijd in 6 punten en eet ze lekker allemaal zelf op 😛