Noedels

Er is 1 ding dat ik iedere dag wel zou willen eten: Noedels! Het is makkelijk en je kunt er ontzettend veel mee variëren en ik vind het gewoon heel erg lekker! Voor mij is het het ultieme comfortfood. Stel je eens voor : zo’n zondag dat je de hele dag in je pyjama blijft zitten met een filmpje aan, buiten regent het en jij eet een lekkere kom met noedels. Dat gevoel heb ik dus als ik een kom met noedels eet. Het komt namelijk eigenlijk nooit meer voor dat ik een zondag in pyjama rondhang, helaas…

Dus als jij ook behoefte hebt aan een relaxt gevoel, raad ik je aan om heel even in de keuken te gaan staan om vervolgens lekker op de bank te kruipen met een warme kom noedels. Enjoy!

1 kop = 250ml

Noedels in zoetzure saus

4 personen

  • 1 pakje noedels (ik heb zwarte rijstnoedels gebruikt, maar er bestaan een heleboel glutenvrije varianten)
  • 2 bakjes champignons in plakjes
  • 1 stronk broccoli
  • 1 aubergine in kleine blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 handjes cashewnoten geroosterd
  • 1/2 kop rijstazijn
  • 1/4 kop water
  • 1/4 kop tamari
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel maizena
  1. Kook de noedels gaar in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakkingen en spoel met koud water af. Meng met olie en zet alvast klaar.
  2. Meng de azijn, water, tamari, sesamolie, ahornsiroop en maizena in een kom door elkaar en zet even apart.
  3. Kook de broccoli beetgaar.
  4. Verwarm wat olie in een pan op het vuur en bak de aubergine en champignons aan, voeg na 4 minuten de ui toe en bak totdat de champignons geslonken zijn, de ui lichtbruin en de aubergine gaar.
  5. Voeg dan de uitgeperste teentjes knoflook toe en bak het nog even in de pan.
  6. Blus af met het azijnmengsel en breng aan de kook.
  7. Het mengsel zal wat gaan indikken, dan voeg je de noedels toe en warm je alles nog even door.
  8. De noedels kunnen ook bewaard worden, maar zullen wel wat aan elkaar gaan plakken. het beste is dus om het meteen op te eten!

Brownie

Volgens mij is dit een van de meest nagemaakte recepten op ‘health’gebied. En de vraag is natuurlijk of iets lekkers altijd gezond moet zijn en ook of suikervervangers gezond kunnen zijn… Maar goed soms heb je nu eenmaal trek in een brownie of chocola in het algemeen, en dan is dit wel een behoorlijk verantwoorde versie. Met maar een paar ingrediënten, waarvan het hoofdbestanddeel ook nog zoete aardappel is!

Toegegeven, het is niet echt te vergelijken met een brownie, maar lekker is het wel! En super makkelijk te maken. Dus krijg je trek in chocola en heb je zoete aardappel in huis, kom maar van de bank af en zet de oven vast aan.  Over 30 minuutjes staat er iets lekker naast je kopje thee!

Zoete aardappel Brownie

  • 2 koppen gekookte zoete aardappel
  • 1 kop amandelpasta
  • 1/2 kop rauw cacaopoeder
  • 4 flinke eetlepels ahornsiroop

voor de frosting

  • 1/2 reep vivani 92% pure chocola
  • Het gestolde deel van 1 blikje kokosmelk
  1. verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een brownieblik met bakpapier
  2. Mix alle ingrediënten voor de brownie door elkaar, dit kan makkelijker zijn in een keukenmachine, maar een staafmixer kan ook.
  3. Schep het in het bakblik en schuif in de oven voor 30 minuten. Het kan zijn dat jouw oven langer nodig heeft. Deze brownie blijft, zoals je kunt zien op de foto, erg smeuiig. droog en veerkrachtig wordt het dus niet. Je zult het dus een beetje moeten beoordelen op het oog. Echt mis kan het trouwens niet gaan, tenzij je het laat verbranden natuurlijk.
  4. als het lang genoeg in de oven is geweest, laat je hem helemaal afkoelen zodat je de frosting er mooi op kunt smeren. Vind je het niet noodzakelijk dat het mooi is, eet hem dan gewoon gelijk op, dat is namelijk al lekker.
  5. Voor de frosting, smelt je de chocolade in een kom boven een pan met heet water.
  6. Eenmaal gesmolten, roer je het gestolde deel van de kokosmelk door de chocolade en smeer je het over de brownie. Garneer eventueel met walnoten. Eet smakelijk!!!

Banaan havermout koekjes

Normaal gesproken houd ik meer van knapperige koekjes, maar voor dit recept maak ik graag een uitzondering. Want:

  1. zonder suiker
  2. zonder gluten
  3. zonder zuivel
  4. zonder ei
  5. met groenten
  6. binnen een 3 kwartier uur op tafel (inclusief baktijd!)
  7. warm en koud lekker

Deze koekjes kun je dus met een gerust hart aan je kinderen mee geven naar school (tenzij er alleen fruit meegegeven mag worden natuurlijk) en ze zullen het nog lekker vinden ook! Bovendien is dit een goed recept om ze mee te helpen in de keuken.

Banaan havermout koekjes

  • 3 rijpe bananen
  • 3 geraspte wortels
  • 100 gram rozijnen
  • 110 ml appelsap (ander fruitsap kan natuurlijk ook)
  • 200 gram havermeel of havermout gemalen.
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 theelepel koekkruiden
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Week de rozijnen in de appelsap, zodat ze wat zachter kunnen worden en niet zullen verbranden in de oven.
  3. Doe de rijpe bananen in een keukenmachine en draai ze tot moes.
  4. Gooi alles bij elkaar in een mengkom en aak er ong 16 bolletjes van. Als het goed is, kun je die met je handen tot een bolletje kneden. zijn ze wat te vochtig, laat het beslag dan even staan, zodat het in de havermout kan trekken.
  5. Druk de bolletjes een beetje plat en bak ze 15 minuten in de oven.
  6. Draai ze om en bak ze nog 15 minuten in de oven.
  7. Ze zijn nu goudbruin en klaar om op te eten of om af te laten koelen. Eet smakelijk!

Chocolade hazelnoottaart

Er zijn van die momenten waarop je maar 1 ding wilt: CHOCOLA. Dan is dit taartje ideaal om in de vriezer te hebben liggen. Met dit recept maak je er 16 dus dan heb je meteen een voorraad in huis!

Ja of je kunt uitdelen op je verjaardag, maar mijn tip is dat je ze liever alle 16 lekker voor jezelf houdt. Maar je mag het helemaal zelf weten natuurlijk…

Chocolade hazelnoottaart

Wat heb je nodig voor de bodem:

  • 2 koppen amandelmeel
  • 1 kop dadels
  • ¼ tl vanille poeder
  • ¼ l zout
  • 2 eetlepels kokosolie

Wat heb je nodig voor de vulling:

  • 3 koppen rauwe cashewnoten (een nacht geweekt in water)
  • ¼ kop hazelnootpasta
  • 3/4 kop rauw cacaopoeder
  • 3/4 kop gesmolten kokosolie
  • 3/4 kop hazelnoot/praline-melk
  • 3/4 kop ahornsiroop

 

Zorg dat de cashewnoten een nacht hebben geweekt in water. Zo worden ze zachter en zijn ze makkelijker te vermalen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een taartvorm van 26 cm of een bakblik van 20 bij 30 cm met bakpapier.

1. Meng het amandelmeel, vanillepoeder en zout in een kom.

2. Ontpit de dadels en voeg deze toe aan het meel, poeder en zout.

3. Smelt de kokosolie op laag vuur en voeg dit ook toe aan het meel, poeder, zout en de dadels.

Mix de ingrediënten uit de kom in een keukenmachine totdat het een beetje aan elkaar plakt

5. Giet het mengsel in de vorm en druk het plat met een vlakke hand. Zorg dat je het gelijk over de vorm verdeeld.

6. Zet de vorm met de bodem van de taart ongeveer 15 minuten in de oven.

Terwijl de bodem in de oven staan, maak je de vulling van de taart.

7. Giet de cashewnoten af en spoel ze schoon.

8. Doe de cashewnoten in de blender en voeg daarna één voor één de andere ingrediënten toe.

9. Zet de blender op de Ice Crusher stand en mix totdat het een glad mengsel is geworden. Dit kan even duren.

Haal de vorm met de bodem uit de oven en laat deze afkoelen.

11. Als de bodem wat is afgekoeld, giet je de vulling uit de blender over de bodem heen.

12. Strijk het mengsel glad en egaal met de vorm.

Zet de taart minstens 4 uur in de vriezer.

Laat de taart 1 uur ontdooien voordat je gaat eten.

Je kunt de taart 3 maanden in de vriezer bewaren en  2 dagen in de koelkast. Enjoy!

Frozen yoghurt

Zo midden in de zomer is het wel weer eens tijd voor een lekker ijs receptje! Het stond al een tijdje op mijn to do list om te delen, maar ik was meer bezig met (zelfgemaakte) ijsjes eten dan recepten plaatsen… sorry! Maar beter laat dan nooit, dus hier volgt een easy recept voor een lome zomerdag, maar ook erg lekker na een bbq!

Bedenk ook dat je dit met elk soort fruit kunt maken, zoals perziken, kersen, frambozen, bramen etc!

TIP:En in plaats zelf jam maken met chiazaad, kun je ook die lekkere fruitspreads van fior di frutta kopen! Zit geen toegevoegde suiker in en die zijn er in een heleboel lekkere smaken.

Frozen yoghurt Bars

Voor de bodem:

  • 1 kop amandelmeel
  • 1/2 kop dadels (yogi en yousef is het allerlekkerst!)
  • snufje vanille
  1. Meng alles tot een kruimelig geheel en druk in een vierkante bakvorm. Zet tijdens het maken van de vulling in de koelkast.

Voor de jam:

  • 1 kop aardbeien (bevroren of vers)
  • 2 el chiazaad
  • snufje vanille
  • 4 el rijststroop ( mag meer of minder, proef wat jij lekker vindt)
  1. Pureer alles met een staafmixer tot een homogeen geheel en laat het op het aanrecht staan, tot verder gebruik.

Voor de yoghurtvulling:

  • 1 kop kokosyoghurt (geen yoghurt met kokossmaak, maar yoghurt gemaakt van kokos, bijv die van abbot kinneys)
  • 6 el rijststroop
  • snufje vanille
  • Nog wat verse aardbeien
  1. Meng de yoghurt met de stroop en vanille.
  2. Pak de bakvorm erbij en giet de kokosvulling erop.
  3. Lepel wat jam op de yoghurt en trek met een mes of satéprikker mooi cirkels door de jam en yoghurt voor een swirl-effect.
  4. Zet het ong 4 uur in de vriezer of tot het bevroren is.
  5. Haal het uit de vriezer en laat heel even staan, zodat je het lekker naar binnen kunt lepelen….

Crispy Green Curry

Vandaag stond ik weer in de Ekoplaza met een heerlijk  gerecht, wat ook nog eens heel gemakkelijk te maken is! Het is een curry-gerecht waarbij je de noedels vervangt voor slierten courgette, wat het koolhydraat-arm maakt en heel goed gevuld met groenten! Hieronder zie je hoe je die kunt maken met een spirelli, maar je kunt natuurlijk ook gewoon met een kaasschaaf plakken schaven en die in reepjes snijden. Iets minder leuk, maar wel een oplossing als je dit wilt eten zonder dat je een spirelli hebt!

 

Curry met courgettinoedels

voor 4 personen

  • 4 courgettes in slierten
  • 2 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 500 gram champignons
  • jonge bladspinazie
  • 250 ml kokosmelk
  • 500 ml tomaten passata (uit een fles)
  • 1 flinke theelepel gemberpoeder
  • 1 flinke theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel curry madras kruiden
  • zout en peper
  • peterselie of koriander
  1. Snipper de ui en de knoflook.
  2. Verhit de pan en doe hier de olie in, bak, als het heet is, de champignons en ui totdat ze zacht zijn.
  3. Voeg de kruiden toe en bak heel kort even aan.
  4. Blus af met de kokosmelk en de passata.
  5. Laat het even pruttelen en indikken. Voeg, vlak voordat je het gaat opdienen de spinazie toe en laat het slinken in de saus.
  6. Schep op elk bord een berg courgetti en doe er wat saus overheen. Maak af met de verse peterselie of koriander en eet smakelijk!

 

carobe bon bons

Chocolade zonder chocolade… zo zou ik het omschrijven als iemand aan mij vraagt wat carobe eigenlijk is. Aangezien ik van rauwe cacao, ondanks dat het heel gezond is, vaak last krijg van mijn hoofd, maar wel ontzettend graag chocolade eet, ben ik carobe tegen het lijf gelopen. Oke, de smaak is niet precies gelijk, maar wel heel erg. En voor mij is het een goede vervanger, dus misschien ook wel voor jou! Het recept is geïnspireerd op een recept van Amber Albarda, maar die gebruikte cacao en da wilde ik dus niet….

Ik laat je niet langer in spanning hier komt een recept voor chocola zonder chocola…

Carobe bonbons

  • 2 middelgrote banaan
  • 1 grote en volle el rauwe carobepoeder
  • 4 el kokosolie
  • 3 el rijststroop
  • 120 gram amandelpasta
  • snufje vanille poeder
  1. Blend alles door elkaar.
  2. Giet in een met bakpapier beklede vorm en zet het ong 3 uur in de vriezer.
  3. Snijd het in stukjes, laat ze heel even op kamertemperatuur komen en eet ze lekker op!

Hummus

Al eerder schreef ik een week lang over pesto (al had ik dat misschien wel een jaar kunnen doen) en dat inspireerde velen van jullie om het ook eens zelf te maken. Dat bleek veel makkelijker dan gedacht en het was ook nog eens veel lekkerder. Dat waren in ieder geval de reacties die ik daarop kreeg. Ik denk dat iedereen die het een keer gemaakt heeft, nooit meer een potje heeft gekocht bij de supermarkt. En omdat hummus net zo makkelijk te maken is en ook 1000 keer lekkerder (ik overdrijf niet), geef ik jullie hier een ultiem hummus recept!

Wil je een echt originele hummus, gebruik dan geweekte en gekookte bonen en wrijf de velletjes eraf. Dat is alleen wel wat minder makkelijk natuurlijk. 😉

Hummus

(op foto links bovenaan)
  • 1 potje kikkererwten
  • ½ theelepel baking soda
  • 130 gram tahin
  • 2 el citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • 150 ml water (gebruik wat meer als het erg dik blijft)
  • 2 eetlepels sesamolie
  • Zout
  1. Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon onder de kraam totdat het niet meer schuimt.
  2. Gooi alle droge ingrediënten in een keukenmachine en voeg de vochtige ingrediënten een voor een toe.
  3. Laat lekker lang draaien voor een extra glad resultaat.

Snijd wat wortel, komkommer, bleekselderij, tomaatjes, pastinaak of zelfs knolselderij in reepjes en zet het feestelijk in een glas. Dippen en eten maar!

Witlof with Love

Ja ik weet het de titel is echt goedkoop… Maar laat je er niet door weerhouden om dit makkelijke en heel gezonde recept te maken. Witlof heeft (net als bijna alle groenten) geneeskrachtige werkingen. In dit geval is het gunstig bij het ontgiften en heeft het een laxerende werking.

In combinatie met allerlei fruit en noten, krijg je dus een heleboel gezondheid op je bordje! Precies wat je nodig hebt als lunch of licht avondmaal!

 

Witlof fruitsalade

Voor 1 persoon

  • 2 stronkjes witlof
  • Wat extra sla zoals kropsla
  • 1 schijf ananas
  • 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine banaan
  • Klein handje rozijnen
  • Handje walnoten
  • 1 eetlepel mayonaise (optioneel)
  • 1 eetlepel (kokos)yoghurt
  • Zout en peper
  • Wat kikkererwten
  1. Snijd de witlof in dunne reepjes en verwijder de kern, deze kan erg bitter zijn en dus niet zo smakelijk in de salade. Doe ze meteen in een kom.
  2. Snipper de ui en rasp de wortel en voeg ze bij de witlof
  3. Snijd de appel en ananas in kleine blokjes en de banaan in plakjes en doe ze meteen in de kom.
  4. Snijd de sinaasappel in partjes en knijp het restje sap boven de kom uit.
  5. Hak de walnoten in kleine stukjes en voeg ze samen met de rozijnen in de kom.
  6. Maak een dressing van de mayonaise en yoghurt en roer dit samen met de kikkererwten door de salade.
  7. Breng op smaak met zout en peper (cayennepeper is ook erg lekker hierbij).

O MY PIE!

Sommige taarten zijn zo lekker, dat je bijna niet kunt geloven dat het zonder geraffineerde suiker en dierlijke producten gemaakt is. En deze taart is daar zo een van! Bovendien is hij zowel warm als koud lekker, kan hij als dessert met bananenijs of je serveert hem gewoon bij de thee. Je bent nu vast wel nieuwsgierig wat voor een taart het is… Kijk voor het antwoord maar snel hieronder!

Pruimentaart

  • 8 pruimen
  • 100 gram dadels ontpit
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 druppels amandel extract
  • 75 gram boekweitmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosolie
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Halveer de pruimen en leg ze met het snijdvlak naar beneden in de vorm.
  3. Maal de dadels met de amandelmeel en amandelextract tot een stevig mengsel.
  4. Druk dit mengsel op de pruimen.
  5. Meng alle overige ingredienten in een kom tot een kruimelig mengsel. Strooi dit over het dadelmengsel en druk stevig aan.
  6. Plaats 35 minuten in de oven. Warm heerlijk, maar koud ook!