Courgetti met avocado roomsaus

Voor dit recept is een spirelli handig en snel, maar je zou het ook kunnen maken met dun gesneden reepjes. De bereidingstijd is dan wel een stukje langer.

Deze week eens een recept met 1 van mijn favoriete keukenproducten: de spirelli. Een klein apparaatje met grootse effecten!
Waarschijnlijk heb je al eens een keer een recept gezien met mooie sliertjes, maar vroeg je je af wat de toegevoegde waarde ervan is om zo’n spirelli voor 1 recept aan te schaffen. Ik beloof je dat als je hem eenmaal in huis hebt, je hem steeds vaker gaat gebruiken. En ik zal ook wat vaker een recept gaan plaatsen met gebruik van de spirelli. Bijvoorbeeld om je kinderen voor de gek te houden en wat courgettislierten door de spaghetti te doen, om eens noedels te maken van zoete aardappel of om een leuk paasnestje te maken van wortel of courgette.
Een leuk hulpmiddel voor als je ongemerkt wat meer groenten wilt binnenkrijgen dus! Kopen kan bij de kookwinkels of via internet.

Dit recept is bovendien erg leuk met pasen als je van de courgetteslierten een nestje draait en van de avocadosaus een quenelle maakt (dat is een manier om een zacht product in een eivorm te presenteren, zie filmpje quenelles maken hier) zet daarvoor de avocadosaus een uurtje in de vriezer. Of je roert de saus erdoorheen en presenteert het met kleine romatomaatjes als ei. Succes gegarandeerd!

FB-Bericht-Gezond-en-Vers- Bianca

Courgetti met avocadoroomsaus

  • 2 grote courgettes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 flinke hand basilicumblaadjes, fijngesneden.
  • 8 tot 10 theelepels citroensap
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 2 rijpe avocado’s
  • Verse peper en zeezout naar smaak
  • Extra toevoegingen: tomaatjes, champignons, gedroogde tomaatjes, kappertjes, doperwtjes, rucola, pijnboompitten etc.
  1. Snijd de courgettes in de spirelli in slierten of met de hand.
  2. Pers de teentjes knoflook en doe ze met alle andere ingrediënten in een blender of mengkom van de staafmixer. Voeg 2 eetlepels water toe. De saus moet glad zijn. Als het te dik is, kun je nog wat water toevoegen.
  3. Doe de courgetteslierten in een schaal en meng met de saus. Garneer met de door jou gekozen ingrediënten.
  4. Dit is niet lang te bewaren, maar wel heel makkelijk en snel te bereiden met alleen maar groenten. Bovendien kun je het ook met gewone of glutenvrije pasta eten.

Worteltjestaart

JAAAAAA het is gelukt een vegan, glutenvrije carrotcake, die nog lekker is ook! Dat experiment heeft zeker een jaar geduurd, maar het resultaat mag er wezen! Zet de oven maar aan!

 

carrotcake

Carrotcake

  • 1 1/2 kop geraspte wortel
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1/2 kop ahornsiroop
  • 3/4 kop amandelmelk
  • 1/3 kop olijfolie
  • snufje vanille
  • 1/2 theelepel appelazijn
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • 3/4 kop boekweitmeel
  • 3/4 kop rijstmeel
  • 2 eetlepels arrowroot
  • 2 theelepels kaneel of koekkruiden
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 kop rozijnen in water geweekt
  • 1/4 kop walnoten, gehakt
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm van 20 cm met bakpapier.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom en de natte ingrediënten in een andere kom.
  3. Spatel vervolgens de natte ingrediënten door de droge tot je een geheel hebt. Voeg dan de walnoten en rozijnen toe.
  4. schep het in de vorm en bak ongeveer 45 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
  5. Laat helemaal afkoelen en besmeer het met glazuur. Ik gebruikte het recept van de chai creme, zonder de chaikruiden.
  6. Dek de paastafel en serveer!

Springrolls

Echte springrolls zijn altijd gevuld met groenten en soms met wat mie, maar toen ik ergens springrolls met fruit voorbij zag komen, vond ik dat veel beter passen. Bovendien zag het er zo supervrolijk uit, dat ik meteen aan de slag ben gegaan om ze ook te maken!

In het originele recept zat plakrijst, maar quinoa is natuurlijk veel gezonder en past wat mij betreft veel beter in een springroll. Gekookt in kokosmelk met wat ahornsiroop is dit ook voor kinderen een leuke traktatie of tussendoortje. Je kunt elk soort fruit gebruiken en je kunt natuurlijk ook verschillende soorten fruit in 1 rolletje doen. De mogelijkheden en variaties zijn eindeloos! Het is even wat werk, maar dan heb je ook wel wat!

springroll fruit2

Fruity springrolls

  • rijstvellen
  • diverse soorten fruit in mooi stukjes gesneden
  • 200 gram quinoa
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
  • 2 el ahornsiroop
  • vanille
  • kokosyogurt
  • munt
  • sinaasappelschil
  1. Kook de quinoa in de kokosmelk met de ahornsiroop en de vanille in 10 minuten gaar. Giet het restje af en laat een beetje afkoelen
  2. Meng intussen de kokosyoghurt, sinaasappelschill en een beetje verse munt door elkaar.
  3. Week de rijstvellen volgens de verpakking en leg op een vochtig werkblad.
  4. Rangschik het fruit in het midden op het rijstvel.
  5. Schep er 1,5 eetlepel van het quinoamengsel op en vouw het vel links en recht dicht.
  6. Rol vervolgens de lange kanten naar elkaar toe, zodat je een rolletje krijgt. Ga zo door tot je ze allemaal hebt.
  7. Dien ze meteen op met het sausje en eet smakelijk!

Chocoladetaart!!!

LET OP DIT RECEPT IS NIET GLUTENVRIJ!!!!

Elke verjaardag wordt er bij ons thuis gevraagd om 1 ding: Chocoladetaart!!! Vooral de oudste boon is er helemaal weg van en vraagt deze ook aan met kerst/pasen/pinksteren/en-elke-andere-mogelijke-feestdag. Omdat dit ook nog eens heel makkelijk en snel te maken is, moest het natuurlijk wel gedeeld worden! Het recept komt gedeeltelijk uit My New Roots van Sarah Britton, dus veel credits naar Sarah, maar hij is dan ook echt goddelijk! (en vegan en geraffineerde suikervrij)

chocolade taart

Chocoladetaart

  • 240 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram cacaopoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 240 ml ahornsiroop
  • 310 ml hazelnootmelk
  • 90 ml kokosolie gesmolten
  • snufje vanillepoeder
  • 1 theelepel appelazijn
  • potje fior di frutta jam aardbeien
  • 2 repen vivani chocolade, au bain marie gesmolten.
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met doorsnede 20 cm met bakpapier.
  2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Meng de natte ingrediënten in een andere kom.
  4. Giet het natte bij het droge mengsel en spatel met een kunststof of houten lepel tot een glad beslag.
  5. Giet het in de bakvorm en zet 55 minuten in de oven.
  6. Laat de cake afkoelen en keer de cake om, de onderkant moet de bovenkant worden.
  7. Snijd horizontaal doormidden en smeer daar royaal de jam op. Bedek het met de andere plak.
  8. Giet de chocolade eroverheen en laat dat stollen.
  9. Snijd in 6 punten en eet ze lekker allemaal zelf op 😛

geluk voor voor en na achten ;-)

Vroeger kon ik altijd uitkijken naar sinterklaas, want dan kreeg ik altijd een doosje after eight, die ik dan helemaal voor mezelf had. Meestal at ik het doosje binnen 10 minuten helemaal leeg. (dat duurde zo lang omdat je steeds al die papiertjes eraf moest halen 😉 ) Ik kan me de misselijkheid ook nog wel herinneren, maar dat kon niet op tegen het gelukzalige gevoel van zo’n knisperend stukje chocola met een vloeibare pepermuntvulling binnenin.

Later toen ik groot was, had ik elke dag zo’n doosje kunnen kopen, maar dat deed ik nooit. Waarom weet ik niet. Toen ik het recept van Laura Miller zag, dacht ik zelfs niet eens meteen aan after eight. Pas toen ik het in mond stopte en proefde, kwam alles weer terug. Meestal plaats ik pas een foto als ik het recept geplaatst hebt, maar nu kon ik gewoon niet wachten om mijn geluk te delen! En al snel na mijn post op instagram werd duidelijk dat ik daar niet de enige was die vroeger vaak after eight at. Dus speciaal voor iedereen die vroeger een after eight verslaving had, hier de gezonde versie:

IMG_6975

Verantwoorde after eights

  • 1 cup cashewnoten (min 4 uur geweekt)
  • het gestolde gedeelte van 1 blik kokosmelk (zet de kokosmelk hiervoor in de koelkast terwijl je de cashewnoten weekt)
  • 1/2 cup ahornsiroop
  • 4 druppels pepermuntolie
  • 1/4 cup kokosolie
  • 2 repen vivani chocolade 92%
  1. Blend alle ingrediënten, behalve de chocolade in een keukenmachine of blender tot het helemaal glad is.
  2. Smeer het mengsel uit over een grote bakplaat, die in de vriezer past. Het mengsel moet ong. 3-5 mm dun zijn. Dunner is lekkerder maar moeilijker om straks met chocolade te besmeren. Zet het in de vriezer voor ong. 3-4 uur
  3. Smelt de chocolade en haal het pepermuntmengsel uit de vriezer.
  4. Snijd het in blokjes en haal voorzichtig door de chocola. om ze te eten, is het het lekkerst om ze even op kamertemperatuur te laten komen.
  5. Bewaar ze in de koelkast of vriezer.

Italiaans wintervoer

Er zijn van die dingen waar ik geen genoeg van kan krijgen, zoals chocolade, kikkererwten, verse aardbeien, verse pesto, chocolatechipkoekjes en polenta! Niet iedereen houdt hiervan, maar ik vind het echt alles hebben, wat je in de winter nodig hebt: het is warm, hartig, romig en voedzaam en supermakkelijk te combineren met allerlei groenten.

Nu vraag jij je misschien af wat polenta eigenlijk is. Nou dat kan ik je vertellen. Polenta is maisgriesmeel wat je kunt koken tot een pap. Ik weet het, dit klinkt niet aantrekkelijk, maar de smaak maakt echt alles goed. Bovendien kun je de afgekoelde pap weer opbakken en krijgt het dan een heerlijk knapperig korstje. Dan is het echt een lekker bijgerecht bij bijna alles! Ik eet het graag ook in de romige (pap)vorm samen met wat gebakken groenten zoals champignons en spinazie samen met een pesto saus. Gewoon goddelijk (ik eet het dan zelfs wel eens als ontbijt).

Polenta stond in Italië bekend als armeluisvoedsel, want het was goedkoop en voedzaam. Daarom was het geen product om mee te werken in restaurants, nu is het echter weer een product wat als vergeten ingrediënt op de kaart staat. Er wordt dan ook van alles mee gemaakt, zelfs polentafriet!

Nieuwsgierig? Hier volgt het recept!

polenta 2

 

Polenta op Italiaanse wijze

  • 1 liter bouillon
  • 150 gram polenta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 flinke eetlepels edelgistvlokken
  • 250 gram champignons
  • grote zak spinazie
  • 1 ui
  • knoflook
  • 1 portie pesto van boerenkool
  • verse basilicum
  1. Snij de ui en de knoflook fijn en de champignons in plakjes.
  2. Bak de ui en champignons in olie totdat de ui zachter is en de champignons goudbruin. Bak dan als laatste de knoflook en de spinazie nog even mee, tot de spinazie geslonken is. Zet dit even warm weg.
  3. Breng de bouillon aan de kook en voeg dan de polenta er aan toe. Blijf 5 minuten roeren met een garde. Het mengsel wordt dikker en gaat bubbelen. Let op de spetters zijn heet! Hoe langer je roert, hoe romiger het mengsel.
  4. Neem van het vuur en roer de 2 eetlepels olie en de edelgistvlokken erdoorheen.
  5. Giet wat polenta in een diep bord en schep er wat groenten op. Giet daaroverheen wat boerenkoolpesto die je hebt aangelengd met wat extra olie, zodat het wat dunner is geworden.
  6. Laat de overige polenta opstijven in een bakblik, zodat je dat verderop in de week kunt opbakken in de oven.

 

Chocolade-Pindakaastaart

WAARSCHUWING: dit is geen gezond gerecht, maar wel superlekker!!!!! Glutenvrij, geen geraffineerde suiker en met pindakaas en chocolade!!!!!! Wat wil je nog meer? Eigenlijk was het een experiment, omdat 1 van mijn favoriete kookboekenschrijfsters een filmpje met het recept voor chocolade pindakaastaart deelde zonder de hoeveelheden, vreselijk irritant vind ik dat! Het bleek een teaser voor haar boek. Maar daar liet ik mij niet door uit het veld slaan en ben gewoon aan de slag gegaan. Het resultaat was niet de eerste keer goed, maar de tweede keer zeker wel! Een fudge-achtige chocoladetaart met stukjes pinda… Hemels!

Afgelopen week was het ook nog eens nationale pindakaasdag en is de pindakaas die ik altijd eet van de ekoplaza als beste uit de test gekomen! Alles viel op zijn plek deze week! Dat deel ik natuurlijk graag!

pindakaastaart

Chocolade pindakaastaart

springvorm van 20 cm, 1 kop = 250 ml

voor de bodem:

  • 1 1/2  kop havermout
  • 1/2 kop pindakaas (neem echte natuurlijk pindakaas met stukjes noot, die van de ekoplaza dus!)
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 2 snufjes zout

Voor de middellaag

  • 1 kop pindakaas

Voor de toplaag

  • 1 kop rijststroop
  • 1/2 kop pindakaas
  • 1/4 kop rauwe cacao
  • 1/4 kop kokosolie
  • snuf zout
  • pure chocolade en pinda’s voor decoratie
  1. Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  2. Maak de bodem door alle ingrediënten te mengen in een keukenmachine. Doe het in de vorm en druk aan. Als het niet plakkerig genoeg is, voeg je wat pindakaas toe.
  3. Zet deze ongeveer 10-15 minuten in de oven. Laat afkoelen in vriezer of koelkast
  4. Maak intussen de bovenlaag door alle ingrediënten te smelten in een pan. Zorg dat het goed mengt en begint te bubbelen.
  5. Besmeer vervolgens de bodem met de pindakaas en giet daaroverheen het chocolademengsel. Zet dit minstens 2 uur in de vriezer.
  6. Haal uit de vriezer en decoreer met gesmolten chocola en pinda’s.

heerlijke ontbijtmuffins

Op de markt zijn ze een grote hit: de ontbijtmuffins met kurkuma! Ik kwam het idee tegen op het blog hands off my food en vond het zo’n eigenaardig recept dat ik het wel moest proberen. Dit zijn zeker niet de goedkoopste muffins, maar wel hele lekkere en het mooie is dat er geen toegevoegde suiker aan te pas komt, alleen maar dadels en banaan. Dat maakt ook dat ze niet heel zoet smaken, zeker niet hartig, maar wel erg lekker en heel erg geschikt als vervanging voor een broodje bij je ontbijt!

Laat je niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten, het lijkt mee dan het is. Bovendien is het eigenlijk alleen maar een kwestie van door elkaar roeren en in de oven zetten, een eitje bakken is misschien wel ingewikkelder 😉

muffin kurkuma

Ontbijtmuffins

  • 100 gram gemalen hazelnoten
  • 85 gram havermeel
  • 90 gram boekweitmeel
  • 2 eetlepels arrowroot
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • Snufje zwarte peper
  • 2 handjes bosbessen
  • 1 appel in kleine blokjes
  • 1 theelepel kardamom
  • ¼ theelepel zout
  • 3 eetlepels chiazaad, gemengd met 9 eetlepels water
  • 160 ml abbot kinneys yoghurt
  • 80 ml olijfolie
  • 100 gram yogi en youssef dadels
  • 250 gram geprakte rijpe banaan
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maal de hazelnoten in een keukenmachine tot een meel.
  3. Meng alle droge ingredienten en de stukjes appel en bosbessen in een kom door elkaar.
  4. Meng alle natte ingredienten in een keukenmachine door elkaar tot een homogene massa.
  5. Roer de droge ingredienten samen met het natte mengsel tot een beslag.
  6. Vul 12 vormpjes met het beslag en decoreer met bosbessen en havermout.
  7. Bak ze in ong 30 minuten af in de oven.
  8. Lauwwarm zijn ze lekker, maar je kunt ze makkelijk bewaren in een afgesloten doos, of zelfs invriezen voor een makkelijk ontbijt. Besmeer ze dan met een beetje zelfgemaakte chiajam en wat extra kokosyoghurt.

Bitterbal

De bitterbal, heerlijk! Maar echt gezond is het niet natuurlijk. Nu kun je groentenbitterballen maken en frituren, maar ook dan wordt het niet gezonder. Veel beter is het om een snack in de oven te bereiden. Zoals bijvoorbeeld deze zoete aardappel bitterbal. Lekker, makkelijk en gezond!

Eigenlijk kun je het net zo goed falafel noemen, aangezien de basis ook kikkererwten bevat. Daarmee maak je hem meteen veelzijdiger. Want deze falafelbitterbal doet het goed op een feestje maar ook op een pitabroodje met wat knoflooksaus! Of op een spies voor op de BBQ bijvoorbeeld! Wees creatief en varieer er op los!

bitterbal 2

Zoete aardappel bitterbal

  • 1 pot kikkererwten
  • 400 gram gare zoete aardappel
  • olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepels komijn
  • snuf cayennepeper
  • 2 eetlepels tamari
  • sap van 1 kleine citroen
  • 4 eetlepels tahin
  • sesamzaad
  • 4 eetlepels peterselie
  1. Verwarm de oven voor 200 graden
  2. Was de kikkererwten totdat er geen schuim meer van afkomt en doe ze in een keukenmachine.
  3. Verhit de olie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook zachtjes aan totdat ze zacht zijn. Voeg dan de gedroogde kruiden toe en bak het even aan.
  4. Meng ondertussen de andere ingrediënten met elkaar in de keukenmachine tot een grof mengsel.
  5. Doe alles over in een kom en voeg het uimengsel erbij.
  6. Kneed het door elkaar en vorm er 32 balletjes van. Rol elk balletje door het sesamzaad en leg ze op een bakplaat.
  7. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven en serveer ze bij voorkeur warm, maar koud zijn ze ook heerlijk.

rode bieten, oranje wortel en groene linzen salade

Kleur in je maaltijden zorgt er niet alleen voor dat het mooi is om naar te kijken, maar je krijgt met veel verschillende kleuren ook automatisch veel verschillende vitamines binnen! Woehoe! Een salade is een makkelijk gerecht om lekker veel kleur in te brengen natuurlijk en aangezien het nog steeds januari is, dacht ik dat je nog wel wat gezonde inspiratie zou kunnen gebruiken.

Niet alle recepten verzin ik zelf (mijn hobby is het lezen van kookboeken) en deze is dan ook gedeeltelijk overgenomen uit het boek Salad Samurai van Terry Hope Romero, wat ik echt een fantastisch boek vind. Mocht je meer plantaardige salades willen maken, koop m gewoon. Daar krijg je geen spijt van! Het is geen 1 op 1 kopie. Er zitten een paar kleine aanpassingen in de dressing, en ik heb wat meer wortel en ui toegevoegd dan in het oorspronkelijke recept.

Back to business… De salade. Ik heb jullie wel eens verteld dat ik eigenlijk geen bietenfan ben, maar intussen loopt mijn blog over van de bietenrecepten. Je ziet dat ik mijn mening dus flink heb bijgesteld wat bieten betreft! De smaak van bietjes uit de oven is echt heel anders dan die van gekookte bietjes en ik raad het je zeker aan om eens te proberen, zelfs als je bietenangst hebt. Deze salade is een goed recept om het eens mee te proberen. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediënten lijst, het is weinig snijwerk en vooral een kwestie van door elkaar gooien! Je kunt het! Succes!

biet en linzen

Linzensalade met tahindressing

Voor 4 personen

  • 400 gram gare linzen
  • 2 wortels
  • 2 grote bieten
  • 1 rode ui
  • 2 grote bieten
  • 2 handen spinazie

Voor de vinaigrette

  • Sap van 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1 cm gember, geraspt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ¾ theelepel zout
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel cayennepeper

Voor de sesamdressing

  • 120 ml tahin
  • 90 ml water
  • 40 ml sinaasappelsap
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • ½ theelepel zout
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de biet en snijd in partjes. Bestrooi met zout en olijfolie en rooster ze 30 minuten in de oven.
  3. Snijd de wortel in kleine blokjes en snipper de ui.
  4. Was de spinazie en doe ze in de kom met de linzen, ui en wortel.
  5. Meng in een andere kom alle ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar.
  6. Giet de vinaigrette door de linzen en laat het even marineren terwijl je de dressing maakt.
  7. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine en laat draaien tot het gemengd is.
  8. Serveer de dressing en salade apart van elkaar zodat iedereen het kan toevoegen in de gewenste hoeveelheid.