Miso inspiratie

Enkele weken geleden stond ik in de Ekoplaza om een demonstratie te geven. Dit keer met Miso pasta. Een ingrediënt wat niet iedereen standaard in huis heeft staan, terwijl dit eigenlijk wel zou moeten, vind ik. Het is namelijk een goede smaakmaker met nog wat goede bacteriën ook! Het bezit namelijk umami, ook wel de vijfde smaak genoemd. Wat de umamismaak doet is smaken samenbrengen, uitbalanceren en zelfs verbeteren. Een natuurlijke smaakversterker dus.

In Europa worden erg vaak smaakversterkers toegevoegd om ervoor te zorgen dat je het lekker vindt en dat je er veel van blijft eten. Deze chemische stofjes blokkeren echter ook het seintje van je hoofd naar je maag dat je vol zit, waardoor je veel meer eet dan nodig is. Gevolg: een opgeblazen gevoel en geichtstoename.

Miso pasta zorgt wel voor die lekkere smaak, maar niet voor de blokkering van dit belangrijke seintje! Bovendien zorgen de bacteriën uit de fermentatie ervoor dat het ook nog eens licht verteerbaar is en jouw darmen voedt met belangrijke bacteriën.

Maar ja als je er nog nooit mee gekookt hebt, dan is het misschien een beetje lastig om te gaan gebruiken. Daarom geef ik je hier niet 1 maar 5 recepten zodat je geen reden het om niet te kopen. Bovendien kun je het eigenlijk als smaakversterker overal doorheen doen, zelf boerenkoolstamppot ;-).

Succes!

Miso parmezaanse strooi‘kaas’

  • 1/2 kop edelgistvlokken
  • 1 – 2 el shiro miso
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • 1 kop amandelen
  1. Meng alles door elkaar tot ene korrelig mengsel.
  2. Bewaar het in de koelkast. Het blijft zeker 3 maanden goed en smaakt heerlijk door risotto, over pastaschotels en pizza.

In Miso gesmoorde paksoi

  • Paksoi, grote stelen in gehalveerd
  • 1 tl shiro misopasta
  • 4 el water
  • Olijfolie
  • ½ tl mirin
  • ½ tl ahornsiroop
  1. Klop de misopasta en het water doorelkaar in een kommetje.
  2. Snijd de harde onderkant van de paksoi en halveer de stelen in de lengte.
  3. Verhit de olie in de koekepan op matig vuur en bak de paksoi ong 2 minuten waarbij je hem regelmatig, maar niet continu, keert.
  4. Schenk de helft van het misowater erbij en laat het zachtje koken. Voeg meer toe als het verdampt is.
  5. Als de paksoistengels zacht zijn geworden, voeg je de ahornsiroop en mirin toe. Schep even om en serveer.

Misosoep

  • 2 pakjes shiitakes in plakjes
  • Olijfolie
  • 2 bosuitjes gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl geraspte gember
  • 1,25 liter water
  • 3 el shiro miso pasta
  • 1 pakje rijstnoedels
  • 100 gram babyspinazie
  • 1 el tamari
  • ½ tl sesamolie
  • 1 el mirin
  • Zout en peper
  1. Bak de paddestoelen in de olie ong 5 minuten tot ze zacht worden. Voeg een beetje zout toe.
  2. Voeg dan de bosui, knoflook en gember toe en bak nog 1 minuutje
  3. Schenk het water erbij, bewaar een klein beetje water.
  4. Roer de misopasta een beetje los in een kommetje met het achtergebleven water.
  5. Schenk dat ook in de pan en laat 15 minuten pruttelen
  6. Kook ondertussen de noedels in een aparte pan gaar.
  7. Voeg de spinazie, mirin, tamari en sesamolie toe aan de pan en voeg als laatstse ook de noedels toe. Roer de tot de spinazie is geslonken. Breng eventueel verder op smaak met chilivlokken en extra tamari.

Woksaus met misopasta

  • 100 ml koude bouillon
  • 1 el maïzena
  • 1 eetlepel misopasta
  • 1 eetlepel tamarisaus (of sojasaus)
  • 1 theelepel sesamolie

 

  1. Breng de bouillon met de misopasta, tamari en sesamolie aan de kook.
  2. Roer de maizena met een beetje bouillon los tot een papje en voeg toe aan de bouillon.
  3. Kook tot het dikker begint te worden en roer het door noedels of rijst.

 

Misodressing

  • 1 eetlepel lichte miso
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
  • 1 tl vers geraspte gember
  • 1 tl ahornsiroop

 

  1. Klop alles door elkaar en serveer bij een salade.

 

Banaan pannekoekjes

Banaan-ei pannekoekjes zijn momenteel helemaal hip in health food land. Het is makkelijk en (bijna) iedereen vindt het lekker. Vooral als eiwitbron na het sporten wordt het veel gegeten. Maar wat doe je als je e wilt maken zonder ei???? Nou dan stop je er wat eiwitpoeder in voor de eiwitten en bind je het toch met een beetje bloem… Niet net zo makkelijk, maar wel net zo lekker. O ja en ik heb er wat bosbessen bij gedaan, gewoon voor nog meer vitamines en omdat dat lekker is.

Banaan pannenkoekjes

  • 40 gram havermeel (of fijngemalen havermout)
  • 40 gram volkoren rijsttmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2 schepjes proteïne poeder (optioneel)
  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 el chiazaad + 3 el water
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 rijpe banaan
  • 1 tl koekkruiden
  • handje bosbessen
  • snufje zout
  • kokosolie om in te bakken
  1. meng in een kom de melen, bakpoeder, zout, koekkruiden en proteïnepoeder door elkaar.
  2. prak de banaan tot moes en meng met de ahornsiroop, chiazaad en water en de amandelmelk tot een glad mengsel.
  3. schep met een spatel het droge en het natte mengsel door elkaar.
  4. Verwarm een klein pannetje op vuur met een beetje kokosolie en schep er 2 -3 eetlepels beslag in. Als de onderkant al wat droger is, gooi je een paar bosbessen in het beslag en draai je het pannenkoekje om. Bak m in 1-2 minuten gaar.
  5. ga zo door met de rest van het beslag.

bitterkoekjes

O wat hield ik van bitterkoekjes! Vooral die van de Jamin die nog een beetje zacht zijn van binnen. Ze waren behoorlijk taai, maar juist dat vond ik  lekker.

Eerlijk gezegd miste ik het niet heel erg, totdat ik een koekje bakte wat er heel erg op leek. En toen ben ik natuurlijk gaan aanpassen tot het nog meer op die koekjes leek. En het resultaat mag er zijn. De koekjes zijn het lekkerst op de dag van bakken, ze zijn dan een beetje crunchy van buiten en zacht van binnen. Als je ze wat langer bewaart, is de smaak nog prima, maar wel wel een stuk zachter. Bak ze dus vooral als je visite krijgt of halveer anders het recept!

Amandel extract is wel echt essentieel voor het maken van een echt bitterkoekje. Deze kun je kopen bij dille en kamille of bij de website van puur mieke.

Bitterkoekjes

  • 200 gram amandelmeel
  • 1 kop dadels
  • 2 eetlepels amandelmelk
  • 1 eetlepel citroensap
  • rasp van een halve citroen
  • 1 theelepel amandelextract
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een egale, enigszins plakkerige massa.
  3. Draai er ongeveer 12 balletjes van en leg ze op een bakplaat. Druk ze een beetje plat.
  4. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven. Als je een heteluchtstand op de oven hebt, bak je ze daarna nog 5 minuten op die stand. Heb je dat niet, bak ze dan nog 5 minuten of ietsje langer op de gewone stand.
  5. Eet ze op als ze nog een beetje warm zijn of helemaal afgekoeld op de dag van bakken.

 

Shoarma!!!

Snacken kan heerlijk zijn, maar vegetarisch snacken is nog niet echt ingeburgerd in het dorpje waar ik woon. In Amsterdam kun je naar snckbr, de vegan junkfood bar, de dutch weedburger joint en in de Den Haag naar de vegetarische snackbar. In Heiloo kom je vaak niet verder dan een bamihap of groentenkroket, waar meestal wel gebruik is gemaakt van ei, dus dat is vaak niet vegan.

Ik ben daarom helemaal op mezelf aangewezen als ik toch wil snacken. Toch klinkt dat zieliger dan het is, want ik heb zo mijn trucjes om toch lekker te snacken. Hieronder een recept voor heerlijke shoarma, van portobello’s. Krijg je zelfs nog wat groentes binnen tijdens het snacken! Win-win situatie dus.

Shoarma van portobello

4 personen

  • 12 portobello’s
  • 2 grote uien
  • kiemen
  • sla
  • broodjes
  • 3 eetlepels vegan mayonaise
  • 3 eetlepels vegan yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • komkommer

Voor de shoarmakruiden:

  • snufje cayennepeper
  • 0,5 tl. kurkuma
  • 1,0 tl. gemberpoeder
  • 0,5 tl. kaneel
  • 1,0 tl. knoflookpoeder
  • 1,0 tl. komijnpoeder
  • 1,0 tl. korianderpoeder
  • 1,0 tl. paprikapoeder
  • 1,0 tl. peterselie, gedroogd
  • 1,0 tl. zout
  • snufje zwarte peper
  1. Meng alle kruiden in een kom door elkaar.
  2. Snijd de portobello’s in reepjes en de ui ook.
  3. Bak ze in een pan op matig vuur zodat de ui zacht wordt en de portobello’s slinken, dit duurt wel even.
  4. Voeg dan twee eetlepels van de kruiden toe en bak even kort aan. De shoarma is nu klaar.
  5. Meng de mayonaise, yoghurt en knoflook door elkaar tot een gladde saus.
  6. Serveer de shoarma met de broodjes, sla, saus en eventuele andere garneringen. Eet smakelijk!

Noedels

Er is 1 ding dat ik iedere dag wel zou willen eten: Noedels! Het is makkelijk en je kunt er ontzettend veel mee variëren en ik vind het gewoon heel erg lekker! Voor mij is het het ultieme comfortfood. Stel je eens voor : zo’n zondag dat je de hele dag in je pyjama blijft zitten met een filmpje aan, buiten regent het en jij eet een lekkere kom met noedels. Dat gevoel heb ik dus als ik een kom met noedels eet. Het komt namelijk eigenlijk nooit meer voor dat ik een zondag in pyjama rondhang, helaas…

Dus als jij ook behoefte hebt aan een relaxt gevoel, raad ik je aan om heel even in de keuken te gaan staan om vervolgens lekker op de bank te kruipen met een warme kom noedels. Enjoy!

1 kop = 250ml

Noedels in zoetzure saus

4 personen

  • 1 pakje noedels (ik heb zwarte rijstnoedels gebruikt, maar er bestaan een heleboel glutenvrije varianten)
  • 2 bakjes champignons in plakjes
  • 1 stronk broccoli
  • 1 aubergine in kleine blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 handjes cashewnoten geroosterd
  • 1/2 kop rijstazijn
  • 1/4 kop water
  • 1/4 kop tamari
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel maizena
  1. Kook de noedels gaar in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakkingen en spoel met koud water af. Meng met olie en zet alvast klaar.
  2. Meng de azijn, water, tamari, sesamolie, ahornsiroop en maizena in een kom door elkaar en zet even apart.
  3. Kook de broccoli beetgaar.
  4. Verwarm wat olie in een pan op het vuur en bak de aubergine en champignons aan, voeg na 4 minuten de ui toe en bak totdat de champignons geslonken zijn, de ui lichtbruin en de aubergine gaar.
  5. Voeg dan de uitgeperste teentjes knoflook toe en bak het nog even in de pan.
  6. Blus af met het azijnmengsel en breng aan de kook.
  7. Het mengsel zal wat gaan indikken, dan voeg je de noedels toe en warm je alles nog even door.
  8. De noedels kunnen ook bewaard worden, maar zullen wel wat aan elkaar gaan plakken. het beste is dus om het meteen op te eten!

Brownie

Volgens mij is dit een van de meest nagemaakte recepten op ‘health’gebied. En de vraag is natuurlijk of iets lekkers altijd gezond moet zijn en ook of suikervervangers gezond kunnen zijn… Maar goed soms heb je nu eenmaal trek in een brownie of chocola in het algemeen, en dan is dit wel een behoorlijk verantwoorde versie. Met maar een paar ingrediënten, waarvan het hoofdbestanddeel ook nog zoete aardappel is!

Toegegeven, het is niet echt te vergelijken met een brownie, maar lekker is het wel! En super makkelijk te maken. Dus krijg je trek in chocola en heb je zoete aardappel in huis, kom maar van de bank af en zet de oven vast aan.  Over 30 minuutjes staat er iets lekker naast je kopje thee!

Zoete aardappel Brownie

  • 2 koppen gekookte zoete aardappel
  • 1 kop amandelpasta
  • 1/2 kop rauw cacaopoeder
  • 4 flinke eetlepels ahornsiroop

voor de frosting

  • 1/2 reep vivani 92% pure chocola
  • Het gestolde deel van 1 blikje kokosmelk
  1. verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een brownieblik met bakpapier
  2. Mix alle ingrediënten voor de brownie door elkaar, dit kan makkelijker zijn in een keukenmachine, maar een staafmixer kan ook.
  3. Schep het in het bakblik en schuif in de oven voor 30 minuten. Het kan zijn dat jouw oven langer nodig heeft. Deze brownie blijft, zoals je kunt zien op de foto, erg smeuiig. droog en veerkrachtig wordt het dus niet. Je zult het dus een beetje moeten beoordelen op het oog. Echt mis kan het trouwens niet gaan, tenzij je het laat verbranden natuurlijk.
  4. als het lang genoeg in de oven is geweest, laat je hem helemaal afkoelen zodat je de frosting er mooi op kunt smeren. Vind je het niet noodzakelijk dat het mooi is, eet hem dan gewoon gelijk op, dat is namelijk al lekker.
  5. Voor de frosting, smelt je de chocolade in een kom boven een pan met heet water.
  6. Eenmaal gesmolten, roer je het gestolde deel van de kokosmelk door de chocolade en smeer je het over de brownie. Garneer eventueel met walnoten. Eet smakelijk!!!

Banaan havermout koekjes

Normaal gesproken houd ik meer van knapperige koekjes, maar voor dit recept maak ik graag een uitzondering. Want:

  1. zonder suiker
  2. zonder gluten
  3. zonder zuivel
  4. zonder ei
  5. met groenten
  6. binnen een 3 kwartier uur op tafel (inclusief baktijd!)
  7. warm en koud lekker

Deze koekjes kun je dus met een gerust hart aan je kinderen mee geven naar school (tenzij er alleen fruit meegegeven mag worden natuurlijk) en ze zullen het nog lekker vinden ook! Bovendien is dit een goed recept om ze mee te helpen in de keuken.

Banaan havermout koekjes

  • 3 rijpe bananen
  • 3 geraspte wortels
  • 100 gram rozijnen
  • 110 ml appelsap (ander fruitsap kan natuurlijk ook)
  • 200 gram havermeel of havermout gemalen.
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 theelepel koekkruiden
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Week de rozijnen in de appelsap, zodat ze wat zachter kunnen worden en niet zullen verbranden in de oven.
  3. Doe de rijpe bananen in een keukenmachine en draai ze tot moes.
  4. Gooi alles bij elkaar in een mengkom en aak er ong 16 bolletjes van. Als het goed is, kun je die met je handen tot een bolletje kneden. zijn ze wat te vochtig, laat het beslag dan even staan, zodat het in de havermout kan trekken.
  5. Druk de bolletjes een beetje plat en bak ze 15 minuten in de oven.
  6. Draai ze om en bak ze nog 15 minuten in de oven.
  7. Ze zijn nu goudbruin en klaar om op te eten of om af te laten koelen. Eet smakelijk!

Chocolade hazelnoottaart

Er zijn van die momenten waarop je maar 1 ding wilt: CHOCOLA. Dan is dit taartje ideaal om in de vriezer te hebben liggen. Met dit recept maak je er 16 dus dan heb je meteen een voorraad in huis!

Ja of je kunt uitdelen op je verjaardag, maar mijn tip is dat je ze liever alle 16 lekker voor jezelf houdt. Maar je mag het helemaal zelf weten natuurlijk…

Chocolade hazelnoottaart

Wat heb je nodig voor de bodem:

  • 2 koppen amandelmeel
  • 1 kop dadels
  • ¼ tl vanille poeder
  • ¼ l zout
  • 2 eetlepels kokosolie

Wat heb je nodig voor de vulling:

  • 3 koppen rauwe cashewnoten (een nacht geweekt in water)
  • ¼ kop hazelnootpasta
  • 3/4 kop rauw cacaopoeder
  • 3/4 kop gesmolten kokosolie
  • 3/4 kop hazelnoot/praline-melk
  • 3/4 kop ahornsiroop

 

Zorg dat de cashewnoten een nacht hebben geweekt in water. Zo worden ze zachter en zijn ze makkelijker te vermalen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een taartvorm van 26 cm of een bakblik van 20 bij 30 cm met bakpapier.

1. Meng het amandelmeel, vanillepoeder en zout in een kom.

2. Ontpit de dadels en voeg deze toe aan het meel, poeder en zout.

3. Smelt de kokosolie op laag vuur en voeg dit ook toe aan het meel, poeder, zout en de dadels.

Mix de ingrediënten uit de kom in een keukenmachine totdat het een beetje aan elkaar plakt

5. Giet het mengsel in de vorm en druk het plat met een vlakke hand. Zorg dat je het gelijk over de vorm verdeeld.

6. Zet de vorm met de bodem van de taart ongeveer 15 minuten in de oven.

Terwijl de bodem in de oven staan, maak je de vulling van de taart.

7. Giet de cashewnoten af en spoel ze schoon.

8. Doe de cashewnoten in de blender en voeg daarna één voor één de andere ingrediënten toe.

9. Zet de blender op de Ice Crusher stand en mix totdat het een glad mengsel is geworden. Dit kan even duren.

Haal de vorm met de bodem uit de oven en laat deze afkoelen.

11. Als de bodem wat is afgekoeld, giet je de vulling uit de blender over de bodem heen.

12. Strijk het mengsel glad en egaal met de vorm.

Zet de taart minstens 4 uur in de vriezer.

Laat de taart 1 uur ontdooien voordat je gaat eten.

Je kunt de taart 3 maanden in de vriezer bewaren en  2 dagen in de koelkast. Enjoy!

Frozen yoghurt

Zo midden in de zomer is het wel weer eens tijd voor een lekker ijs receptje! Het stond al een tijdje op mijn to do list om te delen, maar ik was meer bezig met (zelfgemaakte) ijsjes eten dan recepten plaatsen… sorry! Maar beter laat dan nooit, dus hier volgt een easy recept voor een lome zomerdag, maar ook erg lekker na een bbq!

Bedenk ook dat je dit met elk soort fruit kunt maken, zoals perziken, kersen, frambozen, bramen etc!

TIP:En in plaats zelf jam maken met chiazaad, kun je ook die lekkere fruitspreads van fior di frutta kopen! Zit geen toegevoegde suiker in en die zijn er in een heleboel lekkere smaken.

Frozen yoghurt Bars

Voor de bodem:

  • 1 kop amandelmeel
  • 1/2 kop dadels (yogi en yousef is het allerlekkerst!)
  • snufje vanille
  1. Meng alles tot een kruimelig geheel en druk in een vierkante bakvorm. Zet tijdens het maken van de vulling in de koelkast.

Voor de jam:

  • 1 kop aardbeien (bevroren of vers)
  • 2 el chiazaad
  • snufje vanille
  • 4 el rijststroop ( mag meer of minder, proef wat jij lekker vindt)
  1. Pureer alles met een staafmixer tot een homogeen geheel en laat het op het aanrecht staan, tot verder gebruik.

Voor de yoghurtvulling:

  • 1 kop kokosyoghurt (geen yoghurt met kokossmaak, maar yoghurt gemaakt van kokos, bijv die van abbot kinneys)
  • 6 el rijststroop
  • snufje vanille
  • Nog wat verse aardbeien
  1. Meng de yoghurt met de stroop en vanille.
  2. Pak de bakvorm erbij en giet de kokosvulling erop.
  3. Lepel wat jam op de yoghurt en trek met een mes of satéprikker mooi cirkels door de jam en yoghurt voor een swirl-effect.
  4. Zet het ong 4 uur in de vriezer of tot het bevroren is.
  5. Haal het uit de vriezer en laat heel even staan, zodat je het lekker naar binnen kunt lepelen….

Crispy Green Curry

Vandaag stond ik weer in de Ekoplaza met een heerlijk  gerecht, wat ook nog eens heel gemakkelijk te maken is! Het is een curry-gerecht waarbij je de noedels vervangt voor slierten courgette, wat het koolhydraat-arm maakt en heel goed gevuld met groenten! Hieronder zie je hoe je die kunt maken met een spirelli, maar je kunt natuurlijk ook gewoon met een kaasschaaf plakken schaven en die in reepjes snijden. Iets minder leuk, maar wel een oplossing als je dit wilt eten zonder dat je een spirelli hebt!

 

Curry met courgettinoedels

voor 4 personen

  • 4 courgettes in slierten
  • 2 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 500 gram champignons
  • jonge bladspinazie
  • 250 ml kokosmelk
  • 500 ml tomaten passata (uit een fles)
  • 1 flinke theelepel gemberpoeder
  • 1 flinke theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel curry madras kruiden
  • zout en peper
  • peterselie of koriander
  1. Snipper de ui en de knoflook.
  2. Verhit de pan en doe hier de olie in, bak, als het heet is, de champignons en ui totdat ze zacht zijn.
  3. Voeg de kruiden toe en bak heel kort even aan.
  4. Blus af met de kokosmelk en de passata.
  5. Laat het even pruttelen en indikken. Voeg, vlak voordat je het gaat opdienen de spinazie toe en laat het slinken in de saus.
  6. Schep op elk bord een berg courgetti en doe er wat saus overheen. Maak af met de verse peterselie of koriander en eet smakelijk!