Zoete aardappel-pindasoep

Deze week heb ik een heerlijke en vooral makkelijke soep gemaakt in de Ekoplaza Heiloo. Het recept vind je hier:

Zoete aardappel pinda soep

  • 750 ml bouillon
  • 500 gram zoete aardappel geschild en in stukjes
  • 1 grote ui in ringen
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1/2 theelepel sambal (optioneel)
  1. Fruit de ui aan met wat olijfolie samen met de knoflook. Zodra de ui wat bruiner begint te worden, haal je de pan van het vuur.
  2. Breng in een grote pan de bouillon met de aardappel aan de kook. Voeg de ui en knoflook toe en kook tot de aardappel zacht is.
  3. Voeg de pindakaas en sambal toe en pureer met een staafmixer glad.

Chocoladetaart glutenvrij!!!

Eindelijk is het me gelukt om de lekkerste taart glutenvrij te maken!!! je proeft wel een beetje het boekweitmeel, maar mijn kinderen hebben het niet gemerkt, dus ik vond het erg geslaagd! Try it for yourself!

Chocoladetaart

  • 120 gram boekweitmeel
  • 120 gram rijstmeel
  • 2 eetlepels arrowroot
  • 50 gram cacaopoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 240 ml ahornsiroop
  • 310 ml hazelnootmelk
  • 90 ml kokosolie gesmolten
  • snufje vanillepoeder
  • 1 theelepel appelazijn
  • potje fior di frutta jam aardbeien
  • 2 repen vivani chocolade, au bain marie gesmolten.
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met doorsnede 20 cm met bakpapier.
  2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Meng de natte ingrediënten in een andere kom.
  4. Giet het natte bij het droge mengsel en spatel met een kunststof of houten lepel tot een glad beslag.
  5. Giet het in de bakvorm en zet 55-65 minuten in de oven. kijk goed of hij niet verbrand aan de bovenkant, dek hem eventueel af met een laag bakpapier of aluminiumfolie.
  6. Laat de cake afkoelen en keer de cake om, de onderkant moet de bovenkant worden.
  7. Snijd horizontaal doormidden en smeer daar royaal de jam op. Bedek het met de andere plak.
  8. Giet de chocolade eroverheen en laat dat stollen.
  9. Snijd in 6 punten en eet ze lekker allemaal zelf op 😛

Mayonaise

Zo af en toe een beetje snacken kan natuurlijk best. Maar een lekkere vegan mayo vinden is zo makkelijk nog niet. Als ze lekker zijn, zijn ze of heel duur, of ze zitten vol met troep. Tot ik ergens op internet een filmpje zag verschijnen waarin binnen een paar seconden mayonaise werd gemaakt met aquafaba (het vocht uit een potje kikkererwten) Dus dat heb ik meteen geprobeerd en het was zowaar nog lekker ook! En helemaal naar eigen smaak aan te passen. Zo voeg ik altijd een eetlepel ahornsiroop toen, maar die kun je ook makkelijk weg laten, zodat je mayonaise wat zuurder wordt. En wat ik ook altijd lekker vind, is om een teentje knoflook toe te voegen. Krijg je dus eigenlijk aioli, mmmm. Maar goed, gooi dus het vocht van je kikkererwten niet weg, maar maak er lekker mayo van!

Vegan Mayonaise

  • 45 ml aquafaba
  • 250 ml olijfolie mild
  • 2 eetlepel witte azijn
  • 2 theelepels fijne mosterd
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 3/4 theelepel zout
  1. Gooi alles in een mengbeker van de staafmixer en mix met de turbostand tot een romig mengsel, dit duurt niet lang. Extra lekker met zoete aardappel frieten. (snijd een zoete aardappel in dunne frieten en zet ze een kwartier op de 220 graden in de oven met de ventilator aan.)

Variatietips:

  • 2 teentjes knoflook toevoegen voor een knpflooksausje
  • 4 eetlepels gehakte augurk, 4 eetlepels gehakte zilveruitjes, in plaats van witte wijnazijn twee eetlepel vocht van de zilveruitjes, een extra eetlepel mosterd, en een flinke theelepel paprika poeder. Voor een mc donalds hamburgersaus.
  • voeg twee eetlepels pesto toe voor een pestomayonaise.
  • voeg twee eetlepels dragon toe voor een dragon mayonaise, lekker op een bietenburger.

 

Granola

Dit jaar worden alle workshops vernieuwd, vandaar dat ik zo nu en dan een leuk receptje deel die ik normaal gesproken in de workshops gaf. Vandaag een recept voor granola gezoet op basis van rijststroop en dadels. Lekker voor bij je ontbijt maar ook als toetjes over warme appels bijvoorbeeld!

Granola

  • 600 gram havervlokken
  • 200 gram rauwe gemengde noten
  • 1 theelepel koekkruiden
  • ½ theelepel zout
  • 120 ml rijststroop (honing of andere stroop mag ook)
  • 50 gram dadels
  • 30 ml gesmolten kokosolie
  • 30 ml water
  • 2 theelepels vanillepoeder
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de muesli met de koekkruiden en het zout in een kom.
  3. Ontpit de dadels (indien nodig)
  4. Meng de rijststroop, dadels, olie, water en vanillepoeder in een blender tot een dikke saus.
  5. Meng tot slot alles door elkaar en spreid het uit over de bakplaat.
  6. Zet de plaat in de oven voor ongeveer 25 minuutjes, waarbij je om de 10 minuten even omschept.

Chocolade hummus

Dit is een recept waarvan je niet verwacht dat het lekker is, maar dat is het wel. Lekker voor op brood of om mee te dippen en zeker leuk voor kinderen. Nog leuker is, dat het zo gemaakt is, let maar op:

Chocolade hummus

  • 1 potje kikkererwten, goed afgespoeld onder de kraan
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • ½ tl vanille extract
  • ¼ tl zout
  • 4 eetlepels cacao
  • 1 el olijfolie
  • 60 ml warm water
  • Twee eetlepels sap van een citroen/sinaasappel
  1. Meng alles in een keukenmachine tot en gladde pasta.

Pindakaas koekjes

Gek genoeg ben ik niet zo’n enorme pindakaas chocolade fan en ik houd ook niet zo van chewy koekjes, maar deze koekjes zijn mijn nieuwe verslaving!!! De eerste keer dat ik ze bakte waren ze erg ‘chewy’ (dat is een lekker woord voor zacht of een beetje taai) maar at ik ze wel bijna allemaal in een keer op… De volgende ochtend werd ik wakker en dacht ik aan zo’n koekje en of het okee zou zijn om ermee te ontbijten… (nee ik heb het uiteindelijk niet gedaan) Toen ben ik wel een beetje gaan variëren met de hoeveelheid dadels en eigenlijk werd het iedere keer lekker alleen varieert het dan van wat droger tot meer chewy. Net wat je lekker vindt dus! Het recept hieronder zit er dus een beetje tussenin.

Pindakaaskoekjes met chocola

  • 1,5 kop havermeel
  • ¼ tl zout
  • ½ tl baking soda
  • 12 medjool dadels (ong 160 gram)
  • 1/3 kop olijfolie
  • ½ tl vanille extract
  • ½ kop pindakaas
  • ½ kop gehakte pinda’s (kunnen gewoon gezouten zijn)
  • 1 reep vivani 92 chocolade in vierkantjes (je houdt wat over, maar je kunt ook kleine stukjes chocola door het deeg mengen, extra lekker)
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe de dadels, olie en vanille in een keukenmachine en maal tot een pasta.
  3. In een andere kom meng je het havermeel, zout en baking soda.
  4. Doe alles bij elkaar in de keukenmachine en draai tot een bal.
  5. Meng de stukjes pinda erdoorheen.
  6. Maak er 15 balletjes van en druk ze plat met een stukje chocola in.
  7. Bak ze in 15 – 20 min goudbruin en laat ze even afkoelen. Je kunt ze ongeveer een week bewaren.

Miso inspiratie

Enkele weken geleden stond ik in de Ekoplaza om een demonstratie te geven. Dit keer met Miso pasta. Een ingrediënt wat niet iedereen standaard in huis heeft staan, terwijl dit eigenlijk wel zou moeten, vind ik. Het is namelijk een goede smaakmaker met nog wat goede bacteriën ook! Het bezit namelijk umami, ook wel de vijfde smaak genoemd. Wat de umamismaak doet is smaken samenbrengen, uitbalanceren en zelfs verbeteren. Een natuurlijke smaakversterker dus.

In Europa worden erg vaak smaakversterkers toegevoegd om ervoor te zorgen dat je het lekker vindt en dat je er veel van blijft eten. Deze chemische stofjes blokkeren echter ook het seintje van je hoofd naar je maag dat je vol zit, waardoor je veel meer eet dan nodig is. Gevolg: een opgeblazen gevoel en geichtstoename.

Miso pasta zorgt wel voor die lekkere smaak, maar niet voor de blokkering van dit belangrijke seintje! Bovendien zorgen de bacteriën uit de fermentatie ervoor dat het ook nog eens licht verteerbaar is en jouw darmen voedt met belangrijke bacteriën.

Maar ja als je er nog nooit mee gekookt hebt, dan is het misschien een beetje lastig om te gaan gebruiken. Daarom geef ik je hier niet 1 maar 5 recepten zodat je geen reden het om niet te kopen. Bovendien kun je het eigenlijk als smaakversterker overal doorheen doen, zelf boerenkoolstamppot ;-).

Succes!

Miso parmezaanse strooi‘kaas’

  • 1/2 kop edelgistvlokken
  • 1 – 2 el shiro miso
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • 1 kop amandelen
  1. Meng alles door elkaar tot ene korrelig mengsel.
  2. Bewaar het in de koelkast. Het blijft zeker 3 maanden goed en smaakt heerlijk door risotto, over pastaschotels en pizza.

In Miso gesmoorde paksoi

  • Paksoi, grote stelen in gehalveerd
  • 1 tl shiro misopasta
  • 4 el water
  • Olijfolie
  • ½ tl mirin
  • ½ tl ahornsiroop
  1. Klop de misopasta en het water doorelkaar in een kommetje.
  2. Snijd de harde onderkant van de paksoi en halveer de stelen in de lengte.
  3. Verhit de olie in de koekepan op matig vuur en bak de paksoi ong 2 minuten waarbij je hem regelmatig, maar niet continu, keert.
  4. Schenk de helft van het misowater erbij en laat het zachtje koken. Voeg meer toe als het verdampt is.
  5. Als de paksoistengels zacht zijn geworden, voeg je de ahornsiroop en mirin toe. Schep even om en serveer.

Misosoep

  • 2 pakjes shiitakes in plakjes
  • Olijfolie
  • 2 bosuitjes gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl geraspte gember
  • 1,25 liter water
  • 3 el shiro miso pasta
  • 1 pakje rijstnoedels
  • 100 gram babyspinazie
  • 1 el tamari
  • ½ tl sesamolie
  • 1 el mirin
  • Zout en peper
  1. Bak de paddestoelen in de olie ong 5 minuten tot ze zacht worden. Voeg een beetje zout toe.
  2. Voeg dan de bosui, knoflook en gember toe en bak nog 1 minuutje
  3. Schenk het water erbij, bewaar een klein beetje water.
  4. Roer de misopasta een beetje los in een kommetje met het achtergebleven water.
  5. Schenk dat ook in de pan en laat 15 minuten pruttelen
  6. Kook ondertussen de noedels in een aparte pan gaar.
  7. Voeg de spinazie, mirin, tamari en sesamolie toe aan de pan en voeg als laatstse ook de noedels toe. Roer de tot de spinazie is geslonken. Breng eventueel verder op smaak met chilivlokken en extra tamari.

Woksaus met misopasta

  • 100 ml koude bouillon
  • 1 el maïzena
  • 1 eetlepel misopasta
  • 1 eetlepel tamarisaus (of sojasaus)
  • 1 theelepel sesamolie

 

  1. Breng de bouillon met de misopasta, tamari en sesamolie aan de kook.
  2. Roer de maizena met een beetje bouillon los tot een papje en voeg toe aan de bouillon.
  3. Kook tot het dikker begint te worden en roer het door noedels of rijst.

 

Misodressing

  • 1 eetlepel lichte miso
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
  • 1 tl vers geraspte gember
  • 1 tl ahornsiroop

 

  1. Klop alles door elkaar en serveer bij een salade.

 

Banaan pannekoekjes

Banaan-ei pannekoekjes zijn momenteel helemaal hip in health food land. Het is makkelijk en (bijna) iedereen vindt het lekker. Vooral als eiwitbron na het sporten wordt het veel gegeten. Maar wat doe je als je e wilt maken zonder ei???? Nou dan stop je er wat eiwitpoeder in voor de eiwitten en bind je het toch met een beetje bloem… Niet net zo makkelijk, maar wel net zo lekker. O ja en ik heb er wat bosbessen bij gedaan, gewoon voor nog meer vitamines en omdat dat lekker is.

Banaan pannenkoekjes

  • 40 gram havermeel (of fijngemalen havermout)
  • 40 gram volkoren rijsttmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2 schepjes proteïne poeder (optioneel)
  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 el chiazaad + 3 el water
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 rijpe banaan
  • 1 tl koekkruiden
  • handje bosbessen
  • snufje zout
  • kokosolie om in te bakken
  1. meng in een kom de melen, bakpoeder, zout, koekkruiden en proteïnepoeder door elkaar.
  2. prak de banaan tot moes en meng met de ahornsiroop, chiazaad en water en de amandelmelk tot een glad mengsel.
  3. schep met een spatel het droge en het natte mengsel door elkaar.
  4. Verwarm een klein pannetje op vuur met een beetje kokosolie en schep er 2 -3 eetlepels beslag in. Als de onderkant al wat droger is, gooi je een paar bosbessen in het beslag en draai je het pannenkoekje om. Bak m in 1-2 minuten gaar.
  5. ga zo door met de rest van het beslag.

bitterkoekjes

O wat hield ik van bitterkoekjes! Vooral die van de Jamin die nog een beetje zacht zijn van binnen. Ze waren behoorlijk taai, maar juist dat vond ik  lekker.

Eerlijk gezegd miste ik het niet heel erg, totdat ik een koekje bakte wat er heel erg op leek. En toen ben ik natuurlijk gaan aanpassen tot het nog meer op die koekjes leek. En het resultaat mag er zijn. De koekjes zijn het lekkerst op de dag van bakken, ze zijn dan een beetje crunchy van buiten en zacht van binnen. Als je ze wat langer bewaart, is de smaak nog prima, maar wel wel een stuk zachter. Bak ze dus vooral als je visite krijgt of halveer anders het recept!

Amandel extract is wel echt essentieel voor het maken van een echt bitterkoekje. Deze kun je kopen bij dille en kamille of bij de website van puur mieke.

Bitterkoekjes

  • 200 gram amandelmeel
  • 1 kop dadels
  • 2 eetlepels amandelmelk
  • 1 eetlepel citroensap
  • rasp van een halve citroen
  • 1 theelepel amandelextract
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een egale, enigszins plakkerige massa.
  3. Draai er ongeveer 12 balletjes van en leg ze op een bakplaat. Druk ze een beetje plat.
  4. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven. Als je een heteluchtstand op de oven hebt, bak je ze daarna nog 5 minuten op die stand. Heb je dat niet, bak ze dan nog 5 minuten of ietsje langer op de gewone stand.
  5. Eet ze op als ze nog een beetje warm zijn of helemaal afgekoeld op de dag van bakken.

 

Shoarma!!!

Snacken kan heerlijk zijn, maar vegetarisch snacken is nog niet echt ingeburgerd in het dorpje waar ik woon. In Amsterdam kun je naar snckbr, de vegan junkfood bar, de dutch weedburger joint en in de Den Haag naar de vegetarische snackbar. In Heiloo kom je vaak niet verder dan een bamihap of groentenkroket, waar meestal wel gebruik is gemaakt van ei, dus dat is vaak niet vegan.

Ik ben daarom helemaal op mezelf aangewezen als ik toch wil snacken. Toch klinkt dat zieliger dan het is, want ik heb zo mijn trucjes om toch lekker te snacken. Hieronder een recept voor heerlijke shoarma, van portobello’s. Krijg je zelfs nog wat groentes binnen tijdens het snacken! Win-win situatie dus.

Shoarma van portobello

4 personen

  • 12 portobello’s
  • 2 grote uien
  • kiemen
  • sla
  • broodjes
  • 3 eetlepels vegan mayonaise
  • 3 eetlepels vegan yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • komkommer

Voor de shoarmakruiden:

  • snufje cayennepeper
  • 0,5 tl. kurkuma
  • 1,0 tl. gemberpoeder
  • 0,5 tl. kaneel
  • 1,0 tl. knoflookpoeder
  • 1,0 tl. komijnpoeder
  • 1,0 tl. korianderpoeder
  • 1,0 tl. paprikapoeder
  • 1,0 tl. peterselie, gedroogd
  • 1,0 tl. zout
  • snufje zwarte peper
  1. Meng alle kruiden in een kom door elkaar.
  2. Snijd de portobello’s in reepjes en de ui ook.
  3. Bak ze in een pan op matig vuur zodat de ui zacht wordt en de portobello’s slinken, dit duurt wel even.
  4. Voeg dan twee eetlepels van de kruiden toe en bak even kort aan. De shoarma is nu klaar.
  5. Meng de mayonaise, yoghurt en knoflook door elkaar tot een gladde saus.
  6. Serveer de shoarma met de broodjes, sla, saus en eventuele andere garneringen. Eet smakelijk!