Oranje boven

Het meest Hollandse feestje staat weer voor de deur: Koningsdag! Voorheen verkocht ik op deze dag steevast tompoezen, maar dat hoeft nu niet meer. Dus ga ik helemaal los dit jaar met heerlijke oranje taartjes die ook nog eens niet ongezond zijn! De koning zal trots op me zijn…

Maar mocht je tijd en zin hebben om zelf aan de slag te gaan, dan kan dat ook, want het recept van mijn meest populaire oranjetaartje deel ik vandaag met jullie. Zie het maar als verjaardagscadeautje!

DSC_0132

Kruidig pompoentaartje

Voor de bodem

  • 140 gram dadels
  • 150 gram havermout
  • 100 gram noten naar wens
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel
  • 3 flinke eetlepels kokosolie (hoeft niet gesmolten)

Voor de vulling

  • 1 kop rauwe cashewnoten geweekt
  • 1 kop gaar vruchtvlees van een pompoen
  • 175 ml ahornsiroop
  • 125 ml kokosolie
  • 2 theelepels vanille extract
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel speculaaskruiden

Voor de garnering

  • Gemalen nootjes
  • 1 blikje kokosmelk in de koelkast
  • ¼ theelepel vanille
  • 1 eetlepel rijststroop of honing
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vlaaivorm met bakpapier.
  2. Als je gedroogde dadels hebt, week ze dan in wat warm water en knijp ze goed uit.
  3. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot losse kruimels.
  4. Spreid ze uit over de bodem en druk aan zodat j een mooie bodem krijgt met opstaand randje
  5. Bak de bodem 10 – 15 minuten zodat hij goudbruin wordt.
  6. Mix dan in een blender de ingrediënten voor de vulling tot een gladde pasta, afhankelijk van jouw blender, kan dit wel even duren. Mocht het moeizaam gaan, kun je een eetlepel amandelmelk toevoegen.
  7. Spreid de vulling over de bodem en zet in de vriezer, voor ongeveer 5-6 uur of een hele nacht. Haal hem een uur tot 3 kwartier van tevoren uit de vriezer en eet hem nog een beetje koud.
  8. Maak dan van het gestolde kokosmelk, de vanille en de rijststroop een soort slagroom en decoreer de taart ermee. Strooi nog wat nootjes over de taart heen en hij is klaar om opgegeten te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *