Kokos, Kokos en nog eens kokos! deel 1

DSC_0272

Kokos, wat kun je er niet mee? Je hebt kokosrasp, kokosmelk, kokoscrème, santen, kokoswater, kokosbloesemsuiker, kokosmeel en natuurlijk kokosolie. Ik geloof dat ik alles ervan in huis heb… Ik ben dan dus ook hierbij een echte kokosfan!

Vroeger beperkte ik me tot het eten van bounties, maar nu ik wat ouder en wijzer ben geworden, heb ik mijn blik verruimd. Dat heeft wel geleid tot een kokosexplosie in ons huis. Voor Mister Bean was dit wel even wennen. Hij gruwelde altijd van bounties en alle vormen van kokosrasp en -smaak, maar zelfs hij lepelt tegenwoordig kokosmelk naar binnen, gewoon zo, zonder ook maar iets erbij dus! Of dat iets te maken heeft met mijn uitstekende marketingstrategieën of met zijn veranderde smaakpapillen laat ik even in het midden ;-P.

Terugkomend bij de kokosproducten die ik eerder al even opnoemde. Wat kun je er dan mee en waarom zou je het gaan gebruiken?

Kokoswater is de ideale dorstlesser, het bevat geen suikers en geen vetten, maar wel een heleboel vitamines en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, vitamine C en Vitamine B. Vervang kokoswater voor je sportdrankje na het sporten, scheelt je suikers en je herstelt beter!

Kokosrasp kun je overal overheen strooien of verwerken in een energybar recept. Binnenkort volgen er wel wat van dit soort recepten! Wees maar niet bang!

Kokosolie is een vervanger voor roomboter of olijfolie. Tijdens het bakken en braden kun je gerust gebruik maken van kokosolie. Als je geen ontgeurde kokosolie gebruikt, krijgt het wel een smaakje, vind ik. Maar in baksels merk ik er niks van (behalve Vriendin S van Miss Bean, die merkt het overigens wel altijd als er ergens kokosolie doorheen zit)

Ik gebruik kokosmelk regelmatig in allerlei soorten curry’s en om soepen lekker romig te maken. (Wel altijd een merk waar geen conserveringsmiddelen in gebruikt worden.) Maar het allerlekkerst vind ik kokossoep! Vandaar hier als eerste in de reeks kokosrecepten even een receptje! Je kunt het lekker tussen de middag eten of als hoofdmaaltijd met rijst erdoorheen. Je kunt de basilicum vervangen door koriander, is ook lekker! Eet smakelijk!

Kokossoep

voor 4 personen

  • 500 ml bouillon
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 stengels citroengras
  • 1/2 witte kool
  • 250 gram champignons
  • 1 kleine broccoli
  • bosje basilicum
  • tl sambal of rode peper
  • stukje gember ongeveer 8 cm
  • olijfolie
  • cashewnoten
  1. Snijd de champignons in plakjes en de broccoli in roosje, hak de stengels en de stam van de broccoli ook in kleine stukjes. Is erg lekker en ook erg gezond! Snijd ook de kool in dunne reepjes
  2. Snijd de citroengras in 3 grove stukken en kneus ze. Druk ze dus een beetje plat, zo komen er sappen vrij, die de soep lekker laten smaken.
  3. Hak de gember in kleine stukjes.
  4. Verhit wat olijfolie in een pan en bak daarin de champignons even. Voeg, als de champignons wat zachter zijn geworden, de gember, de sambal, de stengels citroengras, de broccoli en de kool toe en bak het even kort aan.
  5. Blus dit af met de kokosmelk en de bouillon.
  6. Doe vervolgens de basilicum erin.
  7. Breng het aan de kook en laat het vervolgens op een laag vuurtje trekken. Ongeveer een half uurtje en roer af en toe.
  8. Verwijder, voor je gaat eten, de stengels citroengras uit de soep, strooi er nog wat cashewnootjes en eventueel nog wat basilicumblaadjes overheen en eet smakelijk!

 

Een gedachte over “Kokos, Kokos en nog eens kokos! deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *