Bitterbal

De bitterbal, heerlijk! Maar echt gezond is het niet natuurlijk. Nu kun je groentenbitterballen maken en frituren, maar ook dan wordt het niet gezonder. Veel beter is het om een snack in de oven te bereiden. Zoals bijvoorbeeld deze zoete aardappel bitterbal. Lekker, makkelijk en gezond!

Eigenlijk kun je het net zo goed falafel noemen, aangezien de basis ook kikkererwten bevat. Daarmee maak je hem meteen veelzijdiger. Want deze falafelbitterbal doet het goed op een feestje maar ook op een pitabroodje met wat knoflooksaus! Of op een spies voor op de BBQ bijvoorbeeld! Wees creatief en varieer er op los!

bitterbal 2

Zoete aardappel bitterbal

  • 1 pot kikkererwten
  • 400 gram gare zoete aardappel
  • olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepels komijn
  • snuf cayennepeper
  • 2 eetlepels tamari
  • sap van 1 kleine citroen
  • 4 eetlepels tahin
  • sesamzaad
  • 4 eetlepels peterselie
  1. Verwarm de oven voor 200 graden
  2. Was de kikkererwten totdat er geen schuim meer van afkomt en doe ze in een keukenmachine.
  3. Verhit de olie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook zachtjes aan totdat ze zacht zijn. Voeg dan de gedroogde kruiden toe en bak het even aan.
  4. Meng ondertussen de andere ingrediƫnten met elkaar in de keukenmachine tot een grof mengsel.
  5. Doe alles over in een kom en voeg het uimengsel erbij.
  6. Kneed het door elkaar en vorm er 32 balletjes van. Rol elk balletje door het sesamzaad en leg ze op een bakplaat.
  7. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven en serveer ze bij voorkeur warm, maar koud zijn ze ook heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *