Appeltaart zoals je grootmoeder hem nooit maakte…

Appeltaart heeft een vertrouwd oud-hollands gevoel. Net als blokjes kaas en leverworst op een verjaardag. Bovendien kent iedereen de smaak van appeltaart en is het dan extra moeilijk om er een glutenvrij, suikervrij en vegan exemplaar van te maken. En het liefst maak ik m zo dat niemand door heeft dat het er zo een is. Dus ging ik gisteravond aan de slag en liet ik vanochtend aan mijn meesterproever het exemplaar proeven…. Vol spanning wachtte ik af, want meestal is er wel commentaar, maar dit keer kwam er niks! Hij zei zelfs dat dit precies een appeltaart is zoals hij het het liefst eet!!!! Gelukt dus!

Tsja en dan moet ik m wel delen natuurlijk…

appeltaart

Appeltaart

  • 150 gram rijstmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels arrowroot
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 225 gram gesmolten kokosolie
  • 200 gram kokosbloesemsuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • snufje vanille
  • 3 eetlepels amandelmelk
  • 5 appels in blokjes
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • rasp van 1 citroen
  • handje rozijnen
  1. Bekleed een springvorm van 22-24 cm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de melen, kokosbloesemsuiker, arrowroot, bakpoeder, zout en vanille in een kom door elkaar.
  3. Voeg de olie en amandelmelk toe en kneed tot een bal. Zet het even weg in de koelkast.
  4. Schil ondertussen de appel in blokjes en week de rozijnen in wat warm water.
  5. Meng de appel met de rozijnen, kaneel, suiker en citroensap en zet ook even weg, zodat de smaken in kunnen trekken.
  6. Rol het 2/3 van het deeg uit tot een ronde plak waarmee je de onderkant en zijkanten van de vorm kunt bekleden.
  7. Bestrooi de bodem vervolgens met een beetje havermout en stort dan het appelmengsel erop. Je kunt eventueel nog wat maizena of custard-poeder door het appelmengsel doen zodat het vocht de bodem niet slap maakt.
  8. Maak repen van het overige deeg en leg ze decoratief op de appels voor een ouderwets vlechtpatroon.
  9. Bak in de oven ongeveer 45 minuten. Let goed op de bovenkant, als deze te donker wordt, kun je er wat folie of bakpapier opleggen zodat het niet verbrand.
  10. Je kunt het natuurlijk warm eten met een beetje (bananen) ijs zoals het recept hier, of je laat hem helemaal afkoelen en eet hem als ontbijt, lunch en avondeten 😉 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *